Vad händer just nu?

Nu är vi i slutskedet! Leveransen av värme sker nu från Gävle till Sandviken. Det är små justeringar kvar för att få all teknik att kommunicera och sista delen av provdrift med hög belastning för pumpstationerna kommer att genomföras under januari/februari 2025 – då det beräknas vara som lägst temperaturer i området och kravet på värme i ledningarna behöver vara som högst.

Text uppdaterad 2024-12-16:
Återställningsarbete samt besiktning vid området för Gästrikeleden har nu genomförts.
Från och med mitten av november 2024 är Gästrikeleden åter helt öppet för nyttjande.
Tack för visad hänsyn under tiden då vi hade det avstängt.

Text uppdaterad 2024-08-19:
Återställningsarbete samt besiktning vid området för motionsspåret har nu genomförts.
Från och med 9 augusti 2024 är motionsspåret åter helt öppet för nyttjande.
Tack för visad hänsyn under tiden då vi hade det avstängt.

Sveriges smartaste fjärrvärmeledning – det tycker åtminstone vi!

Den över 20 kilometer långa fjärrvärmeledningen etableras av Gävle Energi i samverkan med Sandviken Energi. Vad är det då som gör den så smart? Genom att binda samman kommunernas ledningar får både Gävle och Sandviken tillgång till fjärrvärme från restvärme och förnybara energikällor.

Till att börja med är projektet så pass smart att det fått det hittills största investeringsstödet från Klimatklivet, Naturvårdverkets satsning på projekt som minskar utsläpp av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. Satsningen beräknas kosta runt en halv miljard kronor och påverkar inte bara regionen, utan hela Sverige, positivt. Det är helt enkelt ett stort klimatkliv för att nå landets hållbarhetsmål.

I regionen får vi också en ökad elproduktion, färre bränsletransporter, positiva effekter på bränslemarknaden och möjlighet att ta vara på restvärme. Energin, som annars skulle ha gått till spillo, motsvarar en uppvärmning av 27 500 normalvillor* varje år.

Gästrike Vatten samförlägger också en råvattenledning på sträckan Gävle – Forsbacka, något du kan läsa mer om här.

Inspiration, smarta tips och kunskap har vi fått från branschkollegor som gått samma väg innan oss – och det är också något vi gärna delar vidare. Tillsammans utvecklar vi en hållbar region för våra kunder och tar ett stort steg för klimatet. Smart va?

*En normalvilla i Gävle Energis nät med snittförbrukning 20 MWh per år.

När pågår arbetet?

Projekteringen startade under hösten 2020 och byggstart av fjärrvärmeledningen i mitten av maj 2022. Invigning och drift var i gång oktober 2024. Projektet slutfördes december 2024 med en sista delens provdrift under hög belastning för pumpstationerna under kalla januari- och februaridagar 2025. Målsättningen är att projektet helt kan avslutas tekniskt och ekonomiskt i slutet av mars 2025.

Övrig information och material
Kontaktuppgifter

Har du frågor eller funderingar kring projektet? Hör gärna av dig till vår Kundservice.

Mediafrågor

Här hittar du kontaktuppgifter till pressansvarig.

Arbetsområdet kring fjärrvärmeledningen var cirka 22 meter under arbetets gång. När vi nu är klara så finns det en ledningsrätt på 4 meter inom detaljplanelagd mark och 6 meter i naturmark. Det innebär att man exempelvis håller undan träd och sly så det är enkelt att komma åt ledningen om man skulle behöva. På sträckan Gävle till Forsbacka samförlade Gästrike Vatten en råvattenledning.

Karta över planerad linjesträckning.

Filmer från projektet

Hela projektet från början till slut

Från start med spaden i marken våren 2022 till invigning vid en av de båda pumpstationerna hösten 2024.

Leverans av pumpstationer

Under hösten 2023 kom ”hjärtat” på plats i Sveriges smartaste fjärrvärmeledning mellan Gävle och Sandviken. Det danska företaget Desmi levererade två färdigbyggda pumpstationer som lyftes på plats i Lövbackens industriområde i Sandviken och i skogen utanför Valbo köpcenter.

Vi ser det som ett stort framsteg i projektet, vilket helt följde tidplan och planering. Pumpstationerna kallas också för tryckhöjningsstationer – vilket alltså behövs i vårt över 2 mil långa fjärrvärmerör.

Slankförläggning

Sveriges smartaste fjärrvärmeledning har redan från början planerats med ett så effektivt arbete som möjligt. Rören svetsas därför ihop liggandes på marken till upp till 800 meter långa delar.

När tre grävmaskiner hjälps åt att lyfta ner rören i marken så kallas det för ”slankförläggning”. En jättesmart metod som sparar tid och arbete. Så när 2 500 rör svetsas ihop under 6 000 svetstimmar och 3 000 skarvar med 170 böjar blir till 4 800 meter svetsytor (om alla skarvar läggs på rad) gäller det att göra det så smart och effektivt som möjligt.

Det rör på sig

Så här såg det ut när rören levererades till Sandviken. Rören som levereras i filmen är 12 meter långa, så det gäller att ha tungan rätt i mun när man lastar och lossar.

På sträckan Gävle – Forsbacka blir det, förutom fjärrvärmeledningar, också en råvattenledning som samförläggs med Gästrike Vatten. Så behöver vi inte gräva samma grop flera gånger. Bra va?

Fjärrvärme mellan Gävle och Sandviken – nu är vi igång!

Fredagen den 20 maj 2022 togs ett första spadtag för Sveriges smartaste fjärrvärmeledning. Över 20 km transitledning mellan Gävle och Sandviken.

I samarbete med Klimatklivet

Projektet möjliggörs genom ett investeringsstöd från Klimatklivet, Naturvårdsverkets satsning på investeringar som minskar utsläpp av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet.

Mer om Klimatklivets satsningar (Nytt fönster) 

Projektinformation 1 maj 2022 - 31 december 2024
Pågående
Fjärrvärme