Företagstjänster Mina sidor

Vi sprider kunskap om klimatutmaningarna

Gävle Energi har fått i uppdrag av Gävle kommun att berätta för gävleborna om klimathotet och om vikten av ett samhälle fritt från fossil energi. Det uppdraget tar vi på största allvar och har så gjort i flera år.

Klimatfrågorna är viktiga i allt vi gör och vi har till exempel ett affärsområde som heter Energitjänster som ständigt jobbar med att erbjuda klimatsmarta energilösningar till företag, till privatpersoner och till bostadsrättsföreningar. Vi har också, sedan 2013, en anställd energipedagog.

- Lösningen handlar om allt från att utnyttja fossilfria energislag som sol, vind och vatten i större utsträckning till att vi som människor förändrar vårt förhållningssätt och ser över hur vi lever och konsumerar, säger Samuel Costa Nordvall.

Samuel gör energiexperiment på skolorna. Bland annat mäter de hur värmen stiger när flera barn krupit ner i en låda.

 

Samuel är flitigt anlitad av skolor och förskolor. Han anpassar sina lektioner efter barnens ålder. Fokus ligger på energi och hur det fungerar. Han väver också in hur energianvändningen påverkar klimatet.
Men det finns andra som är intresserade av hans tjänster. Förfrågningar kommer i en strid ström från personal inom kommunal verksamhet, till exempel omvårdnad, förskolor, skolor, Gasklockorna, Stadshuset och Gavlefastigheter. Han har också föreläst på föräldramöten och hos företagarföreningar och när Gävle Energi är med på olika event är Samuel oftast där med sina experiment.
- För de minsta handlar det om att ha en lekfull stund. Vi pratar inte klimatförändringar men jag säger att det är viktigt att släcka lamporna och kompostera bananskalet för då hjälper vi vår planet, berättar Samuel.
Är det vuxna i publiken lyfter Samuel det allvarliga och pratar om vilka utmaningar vi har framför oss.
- Varför ska jag bry mig och hur? Vi vuxna har inte tagit ansvar, konstaterar Samuel.
Det kanske låter hårt att vi inte tagit vårt ansvar alla gånger men Samuel vet vad han talar om. Han lever som han lär och håller sig hela tiden ajour med den senaste forskningen och statistiken. Den kunskapen tar han med sig i föreläsningarna.

Men hur ska vi förändra vårt beteende på individnivå? Samuel har naturligtvis en del tips. Bland annat tycker han att vi ska se över vår konsumtion av prylar och mat och våra resvanor, framför allt semesterresorna.
- Man kan till exempel ha en köttfri måndag och åtminstone cykla till jobbet en dag i veckan. Och välj miljömärkt el. Det är en start.


Under sina föreläsningar vill Samuel ge en tankeställare. I framtiden tänker han fortsätta jobba med framför allt barnen men han önskar att vi vuxna, allt från företagen till politiker, tar ett större ansvar för att börja motverka klimathotet redan nu.
- Beteende tar tid att förändra. Vi har inte tid att vänta på att en ny medveten generation växer upp. Det är dags att börja nu!

 

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare