Företagstjänster Mina sidor

Full fart mot framtiden

Gävle Energi fyller 125 år i år. Historien är redan skriven men hur ser framtiden ut?
Håkan Jönsson, vd, för bolaget, lutar sig tillbaka i stolen, lägger händerna bakom nacken och konstaterar:
- Konkurrensen har varit minimal men så är det inte idag.

 

Håkan verkar inte speciellt oroad trots att Gävle Energi, som tidigare varit ett monopol och självspelande piano, nu måste möta tuffa utmaningar. Det gäller att tänka stort och nytt. Och det gör Håkan. Men han är inte ensam om det. Tänket finns i huset.När vi firar något tar sig personalen tid att klappa sig på axeln men efteråt säger de att ”nästa gång så gör vi så här”. Vi får inte sluta motionera ventilerna.
Han säger också att eftersom energibolag är en ”lågintressebransch” är det extremt viktigt att allt fungerar. Det gör det idag. Elavbrotten är i snitt bara 15 minuter per kund och år vilket är extremt lite. Då går det att fokusera på annat. Och det behövs för precis som de flesta andra branscher måste Gävle Energi hitta fler intäktsmöjligheter och minska kostnaderna.

Hitta intäkter
Ett sätt att hitta intäkter är, enligt Håkan, att göra det extremt enkelt för kunden. Han tar Über och Boozt som exempel. Båda är internetbaserade företag som genom bara några klick säljer taxiresor och matleveranser respektive kläder. Lika enkelt ska det vara för Gävle Energis kunder om de ska flytta eller bygga nytt. Han vill också se ett utökat samarbete med Gästrike Vatten och Gästrike Återvinnare så att kunderna får allt i ett och slipper kontakta tre olika bolag. Redan idag säljer Gävle Energi it-lösningar till Återvinnarna och Hofors energi.
- Vi är hyfsat duktiga men det räcker inte. Vi kan inte jämföra oss med andra energibolag. Vi måste jämföra oss med företag som är i framkant inom kundtillgänglighet och kundrelationer.
Men att bli ännu duktigare på det bolaget redan gör räcker inte heller det i framtiden. Håkan har visioner.
- Det finns fördelar med stordrift både när det gäller att bygga infrastruktur som att erhålla tjänster. Stordrift kan även skapa förutsättningar för att utveckla och attrahera rätt kompetens. För det krävs att Gävle Energi växer antingen genom organisk tillväxt eller genom förvärv och/eller sammanslagningar med andra energiföretag.
”Rätt kompetens” låter lite luddigt men Håkan utvecklar resonemanget. Vad det handlar om är NIS, nätverk för informationssystem. NIS är precis som GIS (geografiska informationssystem) men för el, vatten, gas, tele och gatubelysningssystemet.
- Vi måste utöka de tjänster vi redan säljer men med it-lösningar. Varför kan till exempel inte fjärrvärmekunden kontrollera innetemperaturen i sin fjällstuga eller styra belysningen hemma?

Fler tjänster
Håkan har gått igång.
- Och pulserande ljus när dottern ska ha disco? Det kan till och med vara kopplat till Spotify.
Håkans idé är att ju fler tjänster Gävle Energi kan erbjuda desto mer relevant och intressant blir Gävle Energi för kunden. Men han nöjer sig inte med belysning.
- Trygghet är viktigt och vi når redan majoriteten av Gävles invånare. Kanske ska vi hitta en lösning för uppkoppling mot larmcentralen via telecom i händelse av brand.
Han plussar på med inbrottslarm, larm för vattenläckor men också larm för omvårdnad som skulle underlätta både för kunden och hemtjänsten.
- Det kunde vara sensorer som visar om kunden kliver upp ur sängen och om kunden andas. Kanske också en kameraövervakning. Då behöver inte kunden bli väckt av personal flera gånger per natt och personalen behöver inte köra runt lika mycket.
Framtidsvisionerna tyder på att Gävle Energi behöver arbetskraft med speciell utbildning framöver.
- Det kommer att bli tufft med kompetensförsörjningen trots att vi är en attraktiv arbetsgivare. Vi samarbetar med Högskolan och erbjuder praktikplatser. Många av praktikanterna blir kvar här. Men problemet med kompetensförsörjningen finns långt tidigare, det handlar om att väcka intresset för branschen redan när barnen är små. Det var därför vi anställde en energipedagog för några år sedan.
Det är ju ett välkänt faktum att barn och ungdomar inte är tillräckligt intresserade av teknik, i alla fall inte när de väljer utbildning. Ska de välja sådana program på gymnasiet och eftergymnasial utbildning måste de få intresset för tekniken på ett mycket tidigt stadium. Det är där energipedagogen kommer in med besök på bland annat förskolor.
Plikten kallar. Håkan måste iväg på ett av dagens alla möten. Innan han lämnar sitt rum säger han med ett nöjt litet leende bakom skägget:
- Vi har extremt bra förutsättningar.

 

Tillsammans gör vi skillnad - och det har vi gjort i 125 år!

 

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare