Företagstjänster Mina sidor

Bland moln och lyktstolpar

Hur går det egentligen till när lamporna byts ut i lyktstolparna? Och hur hanterar man getingbon långt ovanför marken? Följ med elteknikern Patrik Sundström högt, högt upp i luften. 

En enorm tjur står vid vägkanten, omgiven av kor och röda hus. Ovanifrån ser både tjuren och husen små ut, som leksaker. Men det är det som är det bästa med att arbeta med vägbelysning, enligt elteknikern Patrik Sundström. Utsikten och närheten till naturen.

Lyktstolparna i Gävle

Gävle Energi har hand om alla lyktstolpar i centrum och på landsbygden. När en lampa inte fungerar ringer ofta privatpersoner och berättar det. Sedan byts de ut. Var 4 eller 5 år ska alla glödlamporna dessutom bytas, för att det ska vara säkert att de fungerar.

Det blir därför mycket resande för teknikerna, som kan få åka flera mil för att byta en lampa. Men det gör att de får se mycket också.

– Mycket med djur får man se, berättar Patrik medan bilen guppar fram över den gropiga landsvägen, på väg mot dagens andra lyktstolpe.

– Man får se många fåglar, lägger han till och skrattar.

Bild på lyktstolpe

Upp i luften

Själva bytet av en lampa tar endast några sekunder. Men det är mycket som ska göras innan det går att åka upp i korgen. Selen används alltid. Om det är en hårt trafikerad väg används en krockbil som hindrar att någon kör in i lastbilen.

Lastbilen måste också stå på rätt ställe, något som går att styra uppifrån korgen. Patrik berättar att andra förare brukar bli lite fundersamma när de ser att lastbilen åker med en tom förarhytt.

Han drar i styrspakarna och korgen börjar åka. Det blåser inte, men det skakar lite. Korgen åker ändå långsamt och stadigt uppåt och även om marken känns långt borta, är det tryggt.

Det händer att spindlar och fåglar har bosatt sig där uppe i lampkupan. Idag är det några andra invånare där eller spåret efter dem: ett getingbo. Det är dött och torkat. Patrik smular bort det med fingrarna. Men hur gör man om det är levande getingar?

– Då är det bara att vänta till vintern, säger Patrik.

Många lampor som byts ut

Lamporna byts ut en efter en utan att Patrik behöver lämna korgen. Han måste ducka under några elledningar, annars går det smidigt.

Efteråt åker han och lämnar kartonger och skrot på återvinningen. Och gamla lampor hamnar bland hundratals andra som redan bytts ut.

Patrik lämnar skräp på återvinningen

Gamla lampor kastas

Det är ett arbete som pågår året om, att byta lampor i lyktstolparna, och som inte alla märker. Men det lyser upp tillvaron för oss alla.

Kom ihåg att alltid köra sakta vid vägarbete!

 

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare