Företagstjänster Mina sidor

Strömdalens mysterier - försvunna turbindelar och gåtfulla målningar

Fem ton turbindelar var plötsligt försvunna. Delarna skulle till Strömdalens kraftstation vid Boulognerskogen men där fanns de inte. Ett febrilt letande inleddes.

Sedan april pågår ett arbete med att byta ut en turbin i Strömdalens kraftstation. Kraftstationen har två turbiner och den nyare av dem, från 1960-talet, var inte så pigg längre och behövde ersättas. Den bilades bort och det gjordes plats för den nya turbinen.

 

Plats för ny turbin.

 

Så kom då dagen när några av delarna äntligen skulle komma på plats. Delarna kördes med lastbil från Österrike och skulle ställas av på Kungsbäcksvägen.
- Det var ledskenorna som skulle komma, berättar Teddy Hjelm, projektledare för Gävle Kraftvärme. Vi hade folk ute som skulle ta emot men det kom ingen bil.
Lite snopet började alla inblandade undra vad som hänt. Transportfirman kontaktades som i sin tur kontaktade chauffören. Jodå, han hade lastat av delarna på Kungsbäcksvägen.

 

Teddy Hjelm.

 

- Vi skickade ut folk som letade. Fem ton delar kan ju inte bara försvinna. Till slut hittade våra grabbar lasten. Chauffören hade lämnat av dem vid en byggarbetsplats lite längre bort på Kungsbäcksvägen. Han såg väl att det stod folk där och trodde det var rätt, säger Teddy med ett roat leende.

 

Här hittades turbindelarna.

 

En transportfirma såg till att delarna kom till rätt plats.

 

Det var bara att leja en transportfirma som kunde ta den tunga lasten till rätt ställe.
Strömdalens kraftstation ska fungera som vanligt igen till hösten. Fram till dess pågår arbetet med att få in den nya turbinen. Den här sommaren är det ändå så lite vatten så verksamheten påverkas inte av bytet.
- Man får va glad om man får vatten till en kopp kaffe, säger en av ”gubbarna”.

 

Vattnet räcker knappt till kaffet.

 

Det är faktiskt så lite vatten att det inte räcker för turbinen utan vatten måste släppas på sidan om i tvåveckorsperioder.
- Nu är det bara två kubik i sekunden och det behövs sex för att driva turbinen. Då får vi släppa vattnet förbi turbinen eftersom ån ändå måste ha ett flöde så den inte torrläggs och påverkar bland annat fisken, förklarar Teddy som gillar att fiska och värnar om fisken.

 

Museum och ålhjälp
Att gå omkring inne i Strömdalen är nästan som att vara på ett industrimuseum. Den turbin som fortfarande fungerar byggdes på Karlstads Mekaniska Werkstad 1947. Traversen är ännu äldre. Den kom från Halmstads Nya Verkstads AB 1935 och klarar fortfarande 20 ton. Den gigantiska kroken från okänt årtal är lite klenare och kan ”bara” lyfta 10 ton.
- Vi får leja in kranar när turbinen kommer, konstaterar Teddy.

 

Att vandra runt inne i Strömdalen är som att besöka ett museum.

 


På gamla ritningar och faktablad kan man läsa att Strömdalen byggdes 1950. Då fanns det bara en turbin men 1964 byggdes stationen ut och fick plats för turbin nummer två.

 

De rödmarkerade delarna på ritningen längst ner till vänster är de delar som nu är på plats.

 


Teddy passerar de vackra betongglasfönstren och vi kommer ut vid dammluckorna.

 

Betongglasfönster.

 

Där finns en liten stentrappa ner till en ränna och en låda.
- Ålen går in där.
Teddy pekar på något som liknar ett transportband. Lådan töms då och då av Elghagen Fiskevård. Det är bra för den Europeiska ålen är starkt utrotningshotad och rödlistad av Naturvårdsverket. På bara 50-60 år har 99 procent försvunnit.

 

Ålarnas livlina är den trappa som ser ut som ett transportband vid sidan av stentrappan.

 

Mysteriet med målningarna
Något annat som försvunnit är målningarna. Teddy ser lite frågande ut men så minns han. Både invändigt och utvändigt syns det att Strömdalen en gång i tiden haft stora fönster ut mot Dammbron. Någon gång murades fönstren igen och fönstergluggarna fick vackra målningar. Men sedan flera år är målningarna övermålade, förstörda av klåfingriga klottrare. Vem som gjorde målningarna och när de målades över är en gåta men har du svaret får du gärna höra av dig.

 

Inne i kraftstationen syns det tydligt att fönstren är igensatta och på den gamla bilden nedan kan man ana målningarna.

 

Tillsammans gör vi skillnad - och det har vi gjort i 125 år!

 

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare