Företagstjänster Mina sidor

Något annat sökes

Richard Hejdenberg och Madeleine Sjöberg ska på speeddating. Det de söker är något annat än det gamla vanliga. Den som sticker ut kan bli den som får praktisera på Gävle Energi i tre månader.

- Vi vill ha något annat. Vi har bra koll på vad vi har idag men vi vill ha olikheter för att få ett driv, ett tryck och flyt. Vi måste våga utmana oss själv. Vi vill ha någon som efterliknar våra kunder, fyller Richard Hejdenberg, chef för System, i.

Några krav på kompetens har de inte. De vet att den generation arbetssökande de kommer att möta, mer eller mindre är födda med ett tangentbord i handen och den här gången handlar det inte heller om några speciella yrkeskunskaper utan om praktik inom administration och it.
- De kommer att få göra det vi inte hinner med men det blir ingen tidspress.
Hur avancerat det blir beror på praktikanten.
- Vi vill gärna ha två som funkar ihop och kan dra varandra men de behöver inte känna varandra sedan tidigare.

Madeleine har aldrig varit på speeddating tidigare men hon vet hur det är att försöka få in en fot på arbetsmarknaden. Hon kom själv som praktikant till Gävle Energi för tolv är sedan och är nu driftansvarig på it-avdelningen. Richard har däremot varit på speeddating förut och vet att det verkligen går snabbt.
- Förra gången hann jag prata med tolv-tretton personer. Det svåra är att hålla samtalen kort. Efter speeddatingen tar vi kontakt med Arbetsförmedlingen och berättar om vilka vi tycker kan passa hos oss.

Huvudmålet är inte att anställa praktikanterna utan att ge arbetslivserfarenhet. Praktiken är på maximalt tre månader. Om det blir en dag i veckan, halva dagar eller heltid görs upp individuellt. Men det ska alltså vara någon som ser på Gävle Energis verksamhet precis som kunderna gör, någon som tänker lite annorlunda.

Det är inte första gången som Arbetsförmedlingen i samarbete med Brynäs IFs projekt En väg in, som ingår i En bra start, anordnar speeddating för arbetsgivare och arbetssökare. Här kan du läsa mer om Vägen in.

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare