Företagstjänster Mina sidor

Från arbetslöshet till praktik och sommarjobb med speeddating

Sedan 2014 har Brynäs IF arbetat för att sänka ungdomsarbetslösheten i Gävle. Gävle Energi har hela tiden varit med som testpilot. Nu har en fungerande modell, speeddating, fått genomslag i hela hockey-Sverige.

Emelie Lindblad Ricknell, 24 år, höll på att klättra på väggarna. Hon hade haft jobb sedan hon slutade gymnasiet men plötsligt stod hon utan och veckorna gick. Från början var tanken att hon skulle bli snickare.

- Men det är svårt att komma in i branschen som tjej. Helst vill de ha de som är klara med lärlingstiden men jag har inte ens kunnat göra klart den, berättar Emelie.

Till slut tröttnade hon på den kärva inställningen i byggsvängen och började jobba som städerska på sjukhuset. Efter fyra år hade hon fått nog.

Men Emelie hade väl inte kunnat drömma om att det skulle vara så svårt att få nytt jobb. Hon sökte det ena jobbet efter det andra men fick inte ens ett ”nej tack”. Tiden gick. Oktober gick över i november och december.

- Det blev stressigt. Jag är ju van att jobba och tjäna pengar. Jag och sambon har egen lägenhet men nu fick vi snåla. Det var han som fick betala det mesta.

I december fick hon via arbetsförmedlingen en inbjudan till speeddating med olika företag.

- Den första jag träffade var Ove Nilsson, kundservicechef på Gävle Energi.

Emelies ögon strålar. Det kanske inte var kärlek vid första ögonkastet men de fattade i alla fall tycke för varandra, professionellt alltså.

- Vi fick bra kontakt, kunde skämta med varandra. Det var avslappnat.

Men Ove var inte ensam om sitt intresse för Emelie. Hon fick bra kontakt med några andra potentiella arbetsgivare också men Ove hann först.

- Det kändes rätt. Den nionde januari gjorde jag första praktikdagen. Det är kul att få prova något nytt. Snickra får jag göra hemma istället, säger Emelie som numera kan titulera sig kundserviceassistent.

Hennes praktik kommer att övergå i sommarjobb som varar till sista augusti. Hon har alltså tagit ett stort kliv in på en för henne ny arbetsmarknad.

Projektet med praktik för unga genom speeddating initierades av Brynäs IF. Klubben vill, precis som Gävle Energi, göra samhällsnytta. Var femte ungdom går utan arbete. Får de praktik och arbetslivserfarenhet är det en stor samhällsvinst.

Brynäs IF har testat olika modeller och Gävle Energi har varit med som testpilot. Speeddating har visat sig vara ett vinnande koncept. Brynäs IF plockar fram företagen och Arbetsförmedlingen bjuder in ungdomarna.

- När företagen träffar ungdomarna händer det något. De blir ett lag, säger Johan Cahling, vice klubbdirektör i Brynäs IF. Det är världens enklaste lösning. Vad händer om alla företag tar en praktikant?

Brynäs har 500 företagspartners. Vad händer om alla andra hockeyklubbar gör samma sak? Det får framtiden utvisa men när Brynäs IF presenterade sin modell inför alla näringslivschefer i hela Sverige vid en träff på Konserthuset i Gävle, var responsen mycket positiv. Inte nog med det samtliga 14 klubbar i Svenska hockeyligan (SHL) gillade idén och vill vara med.

-14 klubbar. Det betyder 15.000 företagspartners, konstaterar Johan.

Förhoppningsvis betyder det också minst 15.000 praktikplatser. Men först ska Brynäs IF jobba fram en strategi tillsammans med Arbetsförmedlingen. Våren 2018 är det tänkt att hockeyklubbarna kliver på tåget.

- Vi ska sänka ungdomsarbetslösheten och bryta utanförskapet, säger Johan bestämt.

 

 Tillsammans gör vi skillnad och det har vi gjort i 125 år.

 

 

 

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare