Företagstjänster Mina sidor

Regionens största solcellsanläggning är på plats

Vi har satt upp regionens största solcellsanläggning. Den är 1.500 kvadratmeter stor men syns inte. Den sitter nämligen på taket till den nya friidrotts- och sporthallen i Sätra.

 

Solcellerna på Gavlevallen, som ligger intill, syns eftersom panelerna bildar mönster på fasaden ut mot Gavlehovsvägen. Där fanns det inte mycket till val eftersom byggnaden inte har så mycket tak. Men när Gavlefastigheter skulle bygga den nya friidrotts- och sportanläggningen fanns det mer att välja på. Fastigheten har nämligen ett gigantiskt tak.
 

Sport- och friidrottsanläggningens solpaneler är gömda på taket.

 

Panelerna är fiffigt placerade med hälften vända mot väster och hälften mot öster för att ta tillvara så mycket sol som möjligt. På så sätt kan arenan ventileras både tidigt på morgonen och sent på kvällen. Men elen lagras inte.

 

Solpanelerna är vända åt olika håll för att fånga upp så mycket sol som möjligt.

 

- Den producerade elen ska användas för kyla, ventilation och belysning, berättar Anders Holmsten, chef för Energitjänster.

Solcellsanläggningen räcker till kylsystemet och till tio ventilationsanläggningar. Det finns också fjärrvärme i anläggningen men solcellerna är ett bra komplement.

Solcellsanläggningen producerar 255 kilowatt vilket är maxeffekt om man ska slippa solcellsskatt. Den är till ytan den största i regionen. 

Gävle Energi har beviljats ett statligt solcellsstöd på 1,2 miljoner i statligt bidrag. Kostnaden totalt för solcellsanläggningen är 3,3 miljoner kronor.

 

Regionens största solcellsanläggning finns i Sätra.

 

I september ska anläggningen invigas.

Tillsammans gör vi skillnad – och det har vi gjort i 125 år!

 

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare