Företagstjänster Mina sidor

Vi gräver jättedike i Sätra

Cykelbana efter cykelbana spärras av med staket. Cyklister och gångtrafikanter får ta stora omvägar. Besvärligt och irriterande men jättediket i Sätra är nödvändigt.

När den vita stadsdelen Sätra byggdes för lite mer än 50 år sedan skulle de nyinflyttade naturligtvis ha el. En ovanligt stor och nästan två kilometer lång elkabel grävdes ner mellan Älgpasset och Tolvfors för att försörja alla hushåll. Kabeln har fungerat i det närmaste felfritt i ett halvt sekel men nu är det dags för förnyelse.
- Kabeltypen var ny på den tiden men nu är den uttjänt och det kan bli kortslutning om vi inte byter ut den. Gävle Energi gör en stor investering och byter ut kabeln mot en ny och bättre för säkrare drift i framtiden, säger Dan Persson, arbetsledare på Gävle Energis entreprenad.

Arbetsledare Dan Persson förklarar några detaljer för grävarna.

 

Det handlar om en sträcka på hela 1,9 kilometer och till största delen går kabeln längs cykelbanorna. Diken djupa som skyttegravar grävs intill cykelbanorna. Träd måste tas bort och grävskopor och lastbilar kör på ställen de normalt sett inte borde. Dessutom spärras cykelbanorna av med stora staket för att på allvar markera att det handlar om en farlig arbetsplats.
- Det är tråkigt för de som bor här men hittills har de respekterat vårt arbete, säger Dan.
Med visad hänsyn från båda håll går arbetet naturligtvis smidigare och olycksriskerna minskar.
Senast vid nyår men förhoppningsvis redan till jul ska arbetet vara klart. Efter det ska cykelbanorna återställas. De kommer att få helt ny asfalt. På en del håll kommer träden inte att återställas vilket gör att det blir luftigare och bättre sikt kring cykelbanan. På andra håll, där det är mer parkliknande områden, kommer träd att återplanteras.
- Vi har grävt halva sträckan på 14 dagar. Det går bra, konstaterar Dan.
Några elstörningar behöver Sätraborna inte oroa sig över. Skiftet från en kabel till en annan kommer att gå utan avbrott.

 

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare