Företagstjänster Mina sidor

Bionär slår rekord och Ronnie ronderar

Bionär Närvärme AB gjorde sitt bästa resultat någonsin 2017. Drifttekniker Ronnie Holmgren är en av anledningarna till de historiska siffrorna. 

- Jag har precis varit på kurs i förbränningsteknik, berättar Ronnie och rattar bilen mot Forsbacka.
Han är nöjd med kursen. Har väl inte hunnit smälta allt än men bland annat fick han lära sig mer om vad som kommer ut ur skorstenarna.
Bionär har 32 anläggningar i Gästrikland, östra Dalarna och norra Uppland. Ronnie har ansvar för 16 av dem. Forsbacka, Mackmyra whiskyby, Torsåker, Storvik, Horndal, Älvkarleby, Trödje, Rörberg, Björke, Åbyggeby, Hemlingby, Ytterharnäs, Tomoko i Bönan, Engeltofta och Kattrumpan vid Skogskyrkogården. Två andra drifttekniker sköter resterande 16 anläggningarna.
- De större pannorna i Forsbacka, Torsåker och Älvkarleby ser jag till varje dag, de andra åker jag till en eller två gånger per vecka.

 

Besvärlig vinter
Det blir mycket bilåkande med andra ord och den här vintern har det varit besvärligt med all snö men Ronnie klagar inte och den här dagen luktar det vår och solglasögonen är på. I tolv år har Ronnie jobbat åt Bionär. Först som inhyrd men numera som anställd.
- Jag har lärt mig från grunden.
Vi har kommit fram till Ovakos gamla industriområde. Pannan finns inne på området.
Ronnie tar loss en spade ut snöhögen och skyfflar ner en del flis som hamnat utanför det stora tråget när Mellanskog lossat. Han är också noga med att fälla ner den gigantiska lucka som täcker flisen.
- Kommer det för mycket snö och is i flisen brinner det dåligt.
Innanför dörrarna finns själva pannan. Ronnie kontrollerar vant alla värden. Allt ser bra ut. Pannan nästan spinner som en katt och det har den gjort ett bra tag. Det går att se i den logg som Ronnie är noga med att fylla i. En annan rutin är att peta ner toppen på askberget.
- Då ser jag i morgon hur mycket som förbränts. Finns det ingen topp i askan är det något fel.
Ronnie berättar att fastbränslepannan och den mindre pelletspannan har klarat av att värma upp Forsbacka trots den kalla vintern. Sommartid är det bara pelletspannan som behövs. Om flispannan går sönder måste den köras med olja vilket betyder att det blir betydligt dyrare.


Viktigt med rätt flis
Ronnie berättar om flisen. Är den för fuktig brinner det för dåligt och är den för torr brinner den för fort. Men flisen är färsk så det är ytterst sällan den blir fnösktorr. I det här området finns det också risk för strömbortfall efter som det finns luftledningar men trots den snörika vintern har alla ledningar klarat sig.
In i bilen igen. Färden går mot Gästrike Ekogas. Där finns en oljepanna som körs på fossilfri miljöolja. Pannan värmer hela Ekogas anläggning.
Men hur kommer det sig att 2017 blev ett rekordår? Ronnie funderar en stund. Något klockrent svar finns inte. Det är helt enkelt ett långsiktigt arbete som givit resultat.
- Men vi är snabbt på plats och åtgärdar felet om något händer. Det har vi alltid varit bra på. Vi har reservdelar. Vi har bra koll på pannorna och rutinerad personal. Och vi har fått bättre pellets och vi kämpar med mixen varje dag, kommer Ronnie på efter ett tag.

 

Nyckeln till framgång
Just mixen är en av framgångarna. En titt i protokollet visar att andelen fossilfritt bränsle uppgått till 98,3 procent. Bra avtal har också tecknats för flis och pellets.

Ronnie håller hela tiden koll på vädret. Pannorna ska justeras ner när värmen stiger och upp när det blir kallare. Ett inte helt lätt jobb när temperaturerna varierar kraftigt.
Det har blivit dags för ett besök hos den lilla pannan i Rörberg. En schäfer ligger lojt på en filt utanför byggnaden. Den gruffar lite när vi kommer men hälsar kärvänligt. Det är inte mycket verksamhet kvar på flygfältet men Räddningstjänsten och en körskola vill ha det varmt. Ronnie upptäcker att det gått ett larm från oljepannan och börjar felsöka. Snabbt hittar han felet och lika snabbt åtgärdar han det. Det är en luftbubbla som hindrat vattnet från att cirkulera.
Whiskybyn i Kungsbäck står på tur. Anläggningen är modern och går som en klocka. Förmiddagens pass är avklarat. Nu återstår ”bara” en handfull anläggningar till innan arbetsdagen är över.
- Om vi firat rekordåret? Nä, det har vi faktiskt inte. Jag får väl kontakta chefen så vi får en tårta, säger Ronnie leende.

 

Läs mer om Bionär här.

 

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare