Företagstjänster Mina sidor

Solceller sänker avgifterna

Christer Fahlstedt är nöjd. Han räknar med att kunna sänka avgiften för medlemmarna ännu en gång. Kloka investeringar gör det möjligt.

Christer Fahlstedt är ordförande i Brf Olof Knagge på Ruddammsgatan. Sedan han flyttade in 1998 har bostadsrättsföreningen kunnat sänka medlemsavgiften för de 42 lägenheterna flera gånger och någon höjning är inte i sikte, tvärtom.
Nu är den här föreningen lite speciell eftersom de har ett stort garage i botten och kan hyra ut parkeringsplatser till hotellet som ligger vägg i vägg. Men det är aldrig gratis med en fastighet så det gäller att se över sina utgifter och det är precis det som Brf Olof Knagge gör.

Pilotkunder
- Vi blev pilotkund för solceller. Den 19 juni 2017 var vi inkopplade. Det gick väldigt smidigt. Vi kan inte sälja el, taket är för litet, men vi bromsar elmätaren, berättar Christer.
De fick betala nästan 300 000 kronor för 52 solpaneler men ett statligt investeringsstöd, som söks via länsstyrelsen, betalade 30 procent.
- Vi kan se skillnad på fakturan, konstaterar Christer. Det första halvåret betalade vi 25 000 kronor mindre för elförbrukningen!
Christer räknar med siffror kring 50 000 kronor i lägre avgift för energiförbrukningen första helåret.
- Hela siffran är inte från solcellerna för vi har bytt ut alla lysrör i garaget till led, det var 120 lysrör. Vi har också bytt i trapphuset och all ytterbelysning.

Små skåp
Christer visar vägen upp till vinden. Där uppe sitter de små skåpen som styr solcellsanläggningen som har levererats och sköts av Gävle Energi. Allt brf Olof Knagge behöver göra är att glädja sig åt den minskade energiförbrukningen.
- Tänk att den får kraft fast det inte är sol, säger Christer lite förvånat.
När panelerna är snötäckta ger de ingen energi men de flesta månader på året producerar de el.
- Vi har nog betalat anläggningen på fem-sex år.

Vill du veta mer om solceller? Kontakta Gävle Energi Energitjänster.

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare