Företagstjänster Mina sidor

Bli kompis med miljön

Den som har kunskap kan förändra. Därför lär vi Gävles alla mellanstadieelever mer om miljön. På ett lekfullt sätt får barnen samla miljöpoäng. 

Vi kallar det Miljökompis. Under en veckas tid mellan vecka 36 och vecka 43 får Gävles alla mellanstadieelever i uppdrag att samla miljöpoäng. Att släcka lyset när man lämnar rummet är värt en poäng. Att ge bort ett klädesplagg du vuxit ur eller inte vill ha längre ger fem poäng, cykla eller gå till skolan ger tio poäng per kilometer för att nämna några av alla de uppdrag barnen får.

- På några av uppdragen går det att se hur mycket koldioxid de sparat, berättar Samuel Costa Nordvall, energipedagog på Gävle Energi.
Det är eleverna i årskurs 6 som får fylla i frågor om hur de bor, vad de äter, hur de åker och hur de handlar för att kunna se sitt ekologiska fotavtryck.

När eleverna samlat sina poäng och förhoppningsvis blivit klimatsmarta samlas rapporterna in och poängräkningen kan börja.
Vilken klass som vann får vi veta på Barnkonventionens dag den 20 november. Priset är ära och berömmelse men det kan hända att de företag, bland dem Gävle Energi, som sponsrar En Bra Start, bidrar med en överraskning.

Materialet är framtaget av Gävle Energi i samarbete med Brynäs IF’s En Bra Start.

Gävle kommunen har visat intresse för Miljökompisupplägget och frågan är om kommunanställda är klimatsmartare än en femteklassare? Vi får väl se framöver.

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare