Företagstjänster Mina sidor

Vi vill skryta lite om en silverplats!

Tidningen Aktuell Hållbarhet har för tionde året i rad utsett Sveriges Miljöbästa kommun. Gävle kommer på en hedrande andraplats! Det är vi mycket stolta över.

Nu är det visserligen Gävle kommun som rankats men Gävle Energi är ett kommunalt bolag och vi har, och kommer även fortsättningsvis att ha, ett gott samarbete med kommunen. Därför tar vi åt oss en del av äran.
Vad har vi då bidragit med för att göra Gävle till en av landets bästa miljökommuner? Listan kan göras lång men här kommer några axplock:

2010 bildade vi Bomhus Energi där vi äger halva bolaget och privatägda BillerudKorsnäs den andra halvan. Pappersbruket eldar bark och restprodukter från skogen. Värmen som bildas skickar vi ut i fjärrvärmenätet så du får det gott och varmt hemma – fossilfritt.

Det fossila koldioxidutsläppet minskades därmed med 60 000 ton per år, vilket är den enskilt största miljöbesparingen i regionen.

Fossilfritt är det också i vår biogasanläggning, Gästrike Ekogas, som vi äger tillsammans med Gästrike Återvinnare. I anläggningen eldas trädgårds- och matavfall som omvandlas till biogas. Biogasen i sin tur driver bland annat ett flertal stadsbussar, taxibilar, kommunala personbilar och privatbilar.

Men vi gör mer än så. Förra året vann Gävle kommun Laddguldet och utsågs till landets bästa elbilskommun. Det är vi som sätter upp laddstolparna och i år kommer vi med uppföljaren – laddboxen. Med en box kan den som bor mellan laddstolparna ändå köra elbil och enkelt ladda sin bil hemma.

Det mesta av vår verksamhet handlar om el och energi men vi gör också annat. Räddar den utrotningshotade ålen till exempel. Ålen föds i Sargassohavet, 700 mil från Gävle. Våra vattenkraftverk är i vägen för ålens vandringen till insjöarna. Därför har vi satt upp ålyngelledare. Ålen hamnar i en låda och transporteras till Storsjön där den kan leva tryggt.

En annan viktig del i vårt arbete är att ge barn och ungdomar verktygen till en hållbar framtid. Det gör vi bland annat genom att vår energipedagog besöker förskolor och skolor men också genom att ta emot praktikanter och sommarjobbare från grundskolan, gymnasiet och högskolan. Många av ungdomarna fortsätter hos oss som sommarjobbare, vikarier och ibland med en tillsvidareanställning.

Naturligtvis finns det mer att göra för miljön och Gävle. Vi jobbar på det – hela tiden.


Sveriges bästa miljökommun 2018
1) Helsingborg
2) Gävle
3) Stockholm
4) Västerås
5) Karlstad

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare