Företagstjänster Mina sidor

Energi i rättvisans namn

Energieffektivisering i bebyggd miljö. Det är ämnet för Mattias Gustafssons doktorsavhandling. Men det finns ytterligare en dimension - rättvisa och medmänsklighet.

Mattias tillbringar det mesta av sin tid på Gävle Energi även om han också jobbar en del från Högskolan i Gävle. Nu har han räknat och simulerat i fyra år och kan så smått börja knyta ihop säcken. Men vad är det egentligen han har i den?

-Det kommer att hända mycket med Sveriges energisystem i framtiden. Fjärrvärmen är fantastisk men ser man till Europa så används fortfarande mycket fossilt bränsle och Sverige är hopkopplat med övriga Europa. Vi måste minimera resursanvändningen, ta tillvara hela kedjan och fördela över världen. Vi kan inte stoppa huvudet i sanden för växthuseffekten. Och det är alltid de fattiga länderna som drabbas värst. De har både oroligheter OCH klimatförändringar att bekymra sig för. Det är nu vi måste göra något.

Mattias Gustafsson växte upp i Söderhamn och redan i skolåldern hade han inriktningen klar för sig.
- Jag har alltid haft intresse för miljö- och rättvisefrågor. Många av dem jag umgicks med hade samma tankar.
Han har varit engagerad i organisationer och i politiken och jobbat med bistånd och internationell utveckling.
- Jag var involverad i ett projekt i Zambia. SIDA hade köpt solcellsanläggningar men hade ingen som kunde sköta dem. Jag utbildade tekniker på plats ute i byarna och dem som ska utbilda teknikerna på universitetet i Lusaka. Något sånt kan jag tänka mig att göra igen.

Mattias tog sin Bachelor i Gävle och mastern i England.

Efter det har flyttlasset gått från en ort till en annan innan han bestämde sig för att flytta till Gävle. De flesta flyttar dit jobbet finns men Mattias gjorde alltså tvärtom. Han jobbade som utvecklingsingenjör när Högskolan i Gävle startade företagsforskarskola för fyra år sedan. Gävle Energi var ett av de drivande företagen bakom Reesbe (Resource-Efficient Energy Systems in the Built Environment) och Mattias fick frågan om han ville vara med och det ville han.
Han har under åren läst spaltkilometer om inte spaltmil av forskningsartiklar för att hitta de få rader som är relevanta för just hans forskning.
- Sen gäller det att sätta in det i sitt sammanhang. Det är fantastiskt roligt även om jag mest sitter vid datorn. Men det är ett intresse, en upptäckarlust. Jag blir lätt uttråkad av att göra samma sak hela tiden.

Mattias har skrivit flera artiklar.

I sin första artikel beskriver han vad som händer om man sparar energi i fastigheter inom Gävles fjärrvärmenät.

- Det är inget nytt men ingen hade räknat på det vetenskapligt tidigare. Det handlar om vikten av att spara el för att minska globala koldioxidutsläpp. Vi har ett extremt bra fjärrvärmenät med låg resursanvändning och låga koldioxidutsläpp.
I sin tredje artikel (se länken) visar han på ett systemfel i BBR’s (Boverkets byggregler) förslag till nära-noll-energibyggnader.
- Värmepumpar premieras före fjärrvärme men även solvärme framför solceller inom fjärrvärmeområdet.

Nu har turen kommit till området elnät.

- Hur påverkas det vid ökad användning av elfordon och solceller? Jag ser mig själv som att jag öppnar dörrar – en katalysator. Vi har naturligtvis bra kompetens på elnät för dessa frågor men den möjligheten jag har i min forskningsmiljö att snappa upp nyheter och nytänk försöker jag föra tillbaka in i Gävle Energis verksamhet.
Mattias öppnar den tunga plåtdörren till sitt arbetsrum. Han vill visa sin arbetsplats på Högskolan och det labb som finns på högskoleområdet. Vissa dataprogram och labbet är det som gör att han delar sin tid mellan skolan och Gävle Energi.


Labbet ser ut som en industrilokal med halvfärdiga rum. I ett av rummen finns en hemsnickrad bod med mätutrustning. Det är Mattias som står bakom konstruktionen och i anläggningen går det att mäta hur en solcellsanläggning reagerar vid skugga. I ett annat rum är ventilationstrummorna inlindade i filt och ventilationen i taket hänger oroväckande. Men det ska vara så, flexibelt.
- Men jag sitter mest och räknar på simuleringar.
Till exempel kan han räkna ut hur effektivt det är med tilläggsisolering, frånluftsvärmepump och solcellssystem eller en kombination av att ha flera system i en fastighet. Han kan också räkna ut hur produktiviteten påverkas vid effektiviseringar.

Att doktorera är ett rätt ensamt jobb.
- Men jag har huvudhandledare, två bihandledare och Thomas Hansson (Gävle Energis chef för infraservice) att diskutera med. Och så har jag en bra dialog med värme- och elsidan.
Om ett år ska han försvara sin avhandling och förhoppningsvis få sin doktorshatt. Vi önskar honom lycka till!


Här kan du läsa Mattias tredje artikel där han ger Boverket bakläxa.
http://www.mdpi.com/1996-1073/10/7/978

 

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare