Företagstjänster Mina sidor

Vilket bolag har det lägsta elpriset?

Då och då förekommer det uppgifter i media om vilka elbolag som sänkt respektive höjt elpriset mest. Vi vet att Gävle Energis elnät är det näst billigaste i Gävleborg. 

Det är inte helt enkelt att jämföra priser på tjänster, speciellt inte eltjänster. Bland annat handlar det om fasta och rörliga priser. Det är lätt att det blir missvisande. Anton Holton, affärschef elhandel på Gävle Energi, förklarar varför.

- Medias undersökningar blandar ofta ihop nätavgifter och elpriser. Det är som att jämföra äpplen med päron. Att det skiljer upp till 1600 kronor för ett elavtal med rörliga priser när du jämför 140 elhandlare, är inte konstigt då priset varierar varje timme.
Minst lika svårt är det att jämföra fastprisavtal. Där kan priset variera varje sekund under börsens öppettider.
Men hur stor är skillnaden mellan det dyraste och det billigaste elavtalet?
- I normalfallet skulle jag tro att det för en villa rör sig om en hundra lapp eller två mellan 90% av elhandlarna, resten består av märkliga avtalsvillkor, kampanjer och tur eller otur när du sätter dina priser. Elnätet är en helt annan fråga och där skiljer det sig markant mellan olika landsändar beroende på hur långt det är mellan husen, investeringsbehovet och så vidare.
Krångligt? Utan tvekan. Men den årliga Nils Holgerssonundersökningen visar i alla fall att Gävle Energi har Gävleborgs näst billigaste elnät. Rapporten finns att läsa här


PS! Nils Holgerssonundersökningen redovisar fakta om bland annat prisskillnader mellan olika kommuner för värme, varmvatten, vatten och avlopp, el och renhållning.

 

 

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare