Företagstjänster Mina sidor

Julias drömmar krossades på Gävle Energi

Julia Hope kom till Gävle Energi via Tekniksprånget. Hon var full av drömmar och förhoppningar. Men drömmarna krossades och det är Julia otroligt tacksam för idag.

Naturvetarlinjen på Vasa var avklarad 2015. Den ljusnande framtiden var hennes och det var biomedicinsk analytiker hon skulle bli. Ett yrke med framtidsutsikter.
- Men så praktiserade jag på sjukhuset och insåg att nej, det ville jag inte bli. Jag funderade på ingenjör eller lärare eller något inom läkemedelsbranschen.
Julia var förvirrad. Vad skulle hon bli? Så fick hon möjlighet att få praktik via Tekniksprånget, ett praktikprogram där ungdomar får prova på ingenjörsyrket.
- Jag sökte till Sandvik och Gävle Energi och fick båda men valde Gävle Energi. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig. Det var blankt.

Julia fick ansvar
Då var hon blyg, lite rädd och hade dåligt självförtroende. Hon visste nästan ingenting om företaget och hamnade i en mansdominerad verksamhet.
- Jag var runt på nästan alla avdelningar. Det var jättebra att få se hela företaget och alla yrkesgrupper.
Tekniksprånget varade i fyra månader men Julia hade redan växt som människa och fick sommarjobb som beredare inför fiberdragning. Ett jobb där hon på egen hand fick ha kundkontakter och planera.
Men hennes kontakter med företaget var inte slut där. Efter en längre semesterresa kom hon tillbaka och fick ensam ansvar för efteranslutning av fiber. Drömmarna om att bli gymnasielärare fanns kvar. När Gävle Energis energipedagog var pappaledig fick Julia hoppa in.
- Jag fick vara energipedagog ett tag och vara ute på skolbesök. Då kom jag på att nej, det var inget för mig.

Framtiden utstakad
Julia vet att hon inte vill jobba med fiberanslutningar för resten av livet. Men nu var två yrkesdrömmar krossade. Återstod ingenjör.
- Jag vill bli projektledare. Jag vill styra och ställa, säger hon och ler kaxigt under den lockiga luggen.
Hon har provat på projektledning och vet vad hon ger sig in på men fem års utbildning kändes sådär.
- Min chef, Fredrik Andersson, tipsade mig om att jag inte behöver plugga i fem år för det yrket, det räcker med tre. Så nu har jag sökt Affärsutveckling och entreprenörskap inom samhällsbyggnadsteknik på Chalmers i Göteborg. Jag drömmer om att jobba på ett stort internationellt företag. Jag vill se världen och får man göra det genom jobbet så tar jag det.
Efter all den erfarenhet hon fått på Gävle Energi så vet hon att hon skulle trivas som projektledare.
- Det har varit en extremt lärorik tid och jag har fått otroligt mycket förtroende och ansvar. Jag kan inte sätta ord på hur värdefullt det varit med Tekniksprånget.

Nöjd med sitt val
Den blyga, rädda tjejen är som bortblåst. Det lyser självförtroende och styrka om Julia.
- Att inte börja plugga direkt efter gymnasiet var ett av de bästa beslut jag tagit. Nu har jag fått självförtroende och kontaktnät, jag har lärt mig möta kunder. Jag har suttit med bara grabbar men det har funkat hur bra som helst. Alla har varit otroligt tillmötesgående.
Det är med blandade känslor Julia lämnar Gävle Energi i slutet av sommaren och det är med blandade känslor hennes kollegor släpper iväg henne. Hon har varit mycket uppskattad.
- Jag känner mig klar nu och vill ha nya utmaning, säger Julia, redo att ta språnget mot en ny framtid.


Läs mer om Tekniksprånget här.

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare