Företagstjänster Mina sidor

När värmen går på sparlåga blir det rusch i Johannes

Den knallröda 80 meter höga skorstenen i Skogmur lyser som ett utropstecken. Men skorstenen är bara en liten del av kraftvärmeverket Johannes. Magnus Hedlund, som varit med sedan start, bjuder på en guidad tur.

 

Johannes är imponerande med sin 80 meter höga skorsten.

 

Bygget av Johannes startade 1997 och i november 1999 tändes den första lågan. I början av 2000 invigdes verket med Öppet hus. Besökarna fullkomligen vällde in men när 8.000 passerat grindarna var det mer än fullt. Utanför stod många besvikna och därför ordnades ett andra Öppet hus så att alla som ville, fick se den märkvärdiga anläggningen.

Magnus Hedlund guidar runt på kraftvärmeverket.

 

Magnus Hedman har jobbat för Gävle Energi sedan 1984, alltså långt innan Johannes fanns. Han berättar att när fjärrvärmen började matas ut anslöts kvarter efter kvarter. Nätet växte och skorstenarna i stan försvann sakta men säkert.
Magnus är driftingenjör och har sin arbetsplats i Johannes ”hjärna”. Från kontrollrummet sköts övervakningen dygnet runt. Här kan personalen se om det blir stopp eller trassel någonstans.
- Står det still kostar det pengar.
Det är med andra ord riktigt bråttom om någonting skulle hända.
Magnus kollega, Fredrik Claesson, berättar ivrigt om en gång när det blev tvärstopp.
- Det var väl en fem år sedan. Korsnäs hade för högt tryck. Fjärrvärmenätet expanderade på grund av värmeväxling. Vi kom inte ut och det blev kallt hos kunderna. Då får man adrenalinpåslag. Men det löste sig efter några timmar, säger han med stolthet i rösten.
För dem är det en hederssak att snabbt lösa problemen och även om det inte finns mallar för allt ser de alltid till att fort fixa det som är trasigt så att kunderna får det varm och skönt igen.

Högarna med bränsle ligger som vilande urtidsdjur.

 

Vi tar oss ut på området. På asfaltsplanen ligger stora högar med bränsle likt sovande urtidsdjur.
- Det är bränslemix av bark, returflis, torrflis och ”grot”. Grot betyder grenar och toppar, förklarar Magnus. Ibland kanske vi måste gå in med olja men det är dyrare och sämre även om det är miljöoljor.

Biomasan svischar förbi.

 

Vi går in i det fyrkantiga rör som transporterar bränslemixen upp till förbränningsanläggningen. Nötta trätrappor leder upp, upp, upp. Intill trappan svischar biomassan förbi i en ränna. 120 kubikmeter i timmen går det åt, alltså mer än en långtradare. Men Magnus försäkrar att det finns gott om biobränsle.
- Ångan blir energi i form av el och värme. Vi kyler röken och återvinner värmen i rökgaserna.
Johannes kan alltså förvandla det mesta till brukbar energi.

Johannes är en het arbetsplats.

 

Vi har kommit in själva hjärtat av anläggningen, pannan. Det luktar gott av bränt trä.
- På en timme kan vi producera en villas hela årsförbrukning.
Magnus visar ett glödande öga. Det är som att titta in i en aktiv vulkan. Magnus berättar att det är sand i pannan och att 600 rör blåser luft så att sanden rör sig. Flisen tänder direkt i den 850-gradiga hettan.

Pannan med sitt glödande öga.

 

- Vi har minskat oljeberoendet med 40 procent i nätet i och med att Johannes startade. Idag är det nästan 100 procent biobränsle som används. Inför semestrarna är det rusch för när vi stoppar ska allt ses över, inspekteras och repareras.
Under sommaren, när sommarvärmen steker oss från juni till september, är det ingen drift i Johannes. Spillvärmen från Billerud-Korsnäs räcker gott och väl.
Jag skänker den röda skorstenen en tacksam tanke när jag lite frusen lämnar anläggningen.

 

Tillsammans gör vi skillnad och det har vi gjort i 125 år.

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare