Företagstjänster Mina sidor

Alan tog språnget till jobb

Alan Hasso ville bara skrika av lycka. Efter fem års arbetslöshet har han via Jobbsprånget fått en visstidsanställning på Gävle Energi.
- Jag vill bara jobba, säger han med ett lyckligt leende.

Alan är kurd och kommer från de norra delarna av Syrien. Han har en telecomingenjörsexamen och har jobbat statligt i två år i Syrien. Framtiden såg rätt ljus ut men så bröt det syriska inbördeskriget ut 2011 och Alan riskerade att tvångsrekryteras till det militära. Han fick inte prata kurdiska och rädslan för IS var konstant.
2012 lyckades han få arbetstillstånd och kunde åka till sin syster och arbeta på hennes café i Uppsala. Men det var med telecom han ville jobba så han började på SFI och Komvux för att lära sig svenska. En kort period fick han jobba på kommunens it-avdelning i Gävle.

Validering
Alans syriska examen validerades av högskolan och universitetsrådet vilket innebär att utbildningen nu motsvarar svensk ingenjörsexamen. Men i fem år gick han mer eller mindre arbetslös. Vändningen kom i april i år då han kom till Gävle Energi via Jobbsprånget.
- Jobbsprånget är en fyra månaders praktik som föregås av en anställningsintervju för att se hur praktikanten kan passa in på arbetsplatsen, säger Richard Hejdenberg, ansvarig handledare.
Hans tanke var att Alan skulle prova på olika avdelningar på Gävle Energi men när Alan kom till GIS på avdelning System kände han att det var där han ville vara.
- Det är mitt drömjobb. Jag får jobba med fiberopto. Det går jättebra. Jobbspråket är lätt men det är svårare att prata med arbetskamraterna på fikat. Jag lyssnar på radio, tittar på tv och skriver ord så jag ska lära mig svenska, berättar Alan som redan talar kurdiska, arabiska och engelska.
För någon vecka sedan fick han veta att han kommer att få fortsätta på Gävle Energi åtminstone fem månader framåt, nu som anställd.
- Det var en otrolig känsla. Jag blev jätteglad och ville bara klättra upp på ett berg och skrika. Jag hoppas jag blir kvar här länge.

 

FAKTA
Jobbsprånget drivs av IVA, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien och är ett praktikprogram för nyanlända akademiker.
7 av tio går vidare från praktik till anställning enligt en nationell undersökning.

 

Här är P4 Gävleborgs intervjun med Alan och Richard. Han kommer också att bli intervjuad av både Arbetarbladet och Mitt Gävle.

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare