Företagstjänster Mina sidor

Konst uppåt väggarna

IDKA vill starta ett videoprojekt med mobil utrustning. Tanken är att de ska visa kortfilmer på husväggar. Nu har de fått bidrag från Gävle Energis Drivkraftsfond så att projektet kan genomföras.

IDKA är en ideell förening som sysslar med ljud- och videokonst. Föreningen startade 1999. Medlemsantalet varierar men just nu är de 30 medlemmar.
- Vi vill ha kontakt med tonåringar och äldre som vill göra animerad film. Det är ett billigt och enkelt sätt att vara kreativ, säger Johan Löfström, ordförande.
Han drar åt sig ett papper och viker det. Snabbt ritar han en figur på ena sidan och en på den andra.
- Det här är den enklaste formen. Det kallas blädderblocksanimation. Men man kan också ta bilder på en macka, makaroner, lego, dockor eller klippta figurer och filma och flytta dem. Med en mobilkamera är det ett lätt sätt att bli producent.
Men Johan vill gå ett steg längre och att ta ut konsten till staden och visa filmerna på husväggar. Det kommer han och de andra medlemmarna att kunna nu tack vare bidraget från Drivkraftsfonden.
- Vi kommer att ha workshop på sportlovet, på Playday i Gavlerinken på tisdagen och sedan i Kulturhuset de följande tre dagarna. Den utrustning vi kan skaffa nu är lastbilsbatteri, transformator för att driva digital projektor och en laptop.
Temat för videoprojektet blir passande nog energi och några visningsplatser är redan klara. En blir vid Gävle Energis kraftstation Strömdalen i Boulognerskogen och en annan vid kraftvärmeverket Karlsborg vid sjukhuset. Ytterligare en vägg de kommer använda blir på gamla fängelset, det som numera är Kulturhuset. Till den väggen får de nära eftersom IDKA precis blivit hyresgäst i gamla fängelsets verkstadslokal.
- Trista väggar kan bli vackra även om det är för en kort tid, säger Johan som gärna tar emot tips på fler, för ändamålet, användbara väggar.

Strömdalens kraftstation vid Boulogner har väggar för konst.

 

 Karlsborg vid sjukhuset passar också för konst.
Gamla fängelset på Hamiltongatan som numera är säte för kultur och spännande väggar för animationer.

 

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare