Företagstjänster Mina sidor

Torkan höjer elpriserna

Elhandelspriset har höjts succesivt sedan ett par år tillbaka men nu kan det komma en rejäl prisstegring. Orsaken är den extremt varma och torra sommaren som gjort att vattenmagasinen sinat.

Elpriserna har stadigt klättrat uppåt och fördubblats sedan 2016. Tyvärr ser vi inget stopp under den närmaste framtiden.
- Orsaken nu är bland annat ett torrt halvår. Det fattas vatten i magasinen och det påverkar vattenkraften, säger Anton Holton, affärschef Elhandel.


Efter den snörika vintern fylldes vattenmagasinen på men under sommaren har de tömts eftersom fjällfloden uteblev då den snön till stor del dunstade bort. Nu är vattennivåerna extremt låga. Frågan är om det kommer tillräckligt mycket regn under hösten så att magasinen kan fyllas på igen.
Andra orsaker till de höjda elpriserna är att priset på utsläppsrätterna har ökat från 7 euro till 21 euro sedan september i fjol. Även kolpriserna har ökat kraftigt och den svenska kronan har sjunkit i värde.

 

Blir det en chockhöjning?
- Det vet vi inte idag. Det beror på vädret. Fortsätter det vara torrt i höst och blir kallt under vintern räcker inte vattnet och vattenkraften måste ersättas med importerad el från bland annat Tyskland, Holland och Polen. Den elen kostar mer och priserna höjs.
Priserna sätts av Nord Pool, alltså den nordiska elbörsen men oavsett var elen kommer ifrån köper Gävle Energi bara in 100% förnybar el.

 

Fast eller rörligt pris? Vad är rådet till den som ska teckna avtal?
- Det beror på hur stor del av hushållsekonomin elräkningen är. Fast pris är tryggare eftersom du vet vad du ska betala varje månad. Sannolikt är det bäst med rörligt pris över tid men det är att chansa.
De som redan tecknat fastprisavtal drabbas inte av prishöjningen.
På önskelistan står alltså rejält höstregn, mild vinter men också blåst som sätter fart på vindkraften.

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare