Företagstjänster Mina sidor

Nu snurrar det säkert på Gavlerinkens tak

Att arbeta på hög höjd och hantera delar som väger hundratals kilo tillhör inte vanligheterna för Gävle Energis personal. Men vindsnurrorna på Gavlerinkens tak behövde en renovering och nu är jobbet gjort.

Förra veckan var området kring Gavlerinkens entré avspärrad, lunchgästerna fick ta en annan väg. Gigantiska kranar vittnade om att något stort eller åtminstone högt, var på gång.


Specialister från Frankrike var på plats för att renovera snurrorna som suttit på Gavlerinkens tak sedan 2011. Snurrorna ses över årligen men nu behövde ett kullager bytas och elektroniken uppdateras. Det fanns inget annat val än att plocka ner dem. När det var gjort och renoveringen var avslutad skulle de så klart upp på taket igen.
De som kan jobbet bäst är de erfarna leverantörerna och installatörerna. De skickade Pascal Lamaude och Michael Babin från Frankrike.
En parentes i sammanhanget är att Pascal, som är expert på små vindsnurror, satt upp några på Eiffeltornets våning två och han är i färd med ett nytt projekt där 1 000 träd ska planteras ihop med vindsnurror ovanpå en byggnad strax utanför Paris.

Riktigt så märkvärdigt var det inte när Gävle Energis vindsnurror skulle fräschas upp men det var ingen lätt match. Det är mycket som kan gå fel när det handlar om så stora och tunga saker och dessutom på mycket hög höjd. Men vädret var med arbetsledare Micael Lennartsson och hans grabbar. Solen sken och vinden var i det närmaste obefintlig.


- Fallande föremål och klämskador är största riskerna, berättade Micael som nyligen gått en utbildning inom arbetsmiljö för att kunna leda den här typen av arbeten.
Att få de långa, böja bladen på plats var ett tufft arbete. Björn Wallström och Stuart Turner arbetade från en korg medan fransmännen höll upp bladen och försökte få dem i rätt vinkel så att skruvhålen passade.


De stötte på en del irriterande problem med en bult i ett tungt stag på taket. Bulten behövde bytas men den trilskades rejält för Pascal. Björn och Micael slog sina kloka huvuden ihop och kom på en lösning. En lugall, alltså en självlåsande säkerhetsspärr, borde kunna avlasta. Björn tog över arbetet i korgen och fixade bulten på nolltid.
Bladen har kommit på plats och alla skarvar är tätade. Nu är det dags för det stora lyftet.


Stuart tar plats i den lilla korgen och hissas upp. Micael kontrollerar noga så att alla tampar till selen sitter där de ska och är förankrade på rätt plats.
Korgen är så smal att Stuart kan komma åt mellan bladen när snurran lyfts på plats.
- Flytta handen, ropar arbetsledaren Micael Lennartsson till kollegan.


Stuarts hand är farligt nära skarven mellan bladen och staget de ska skruvas fast i. Alla hål måste passa ihop. Stuart får gång på gång kommunicera med kranföraren. Up, down, a little bit to the left. Han är från England, Micael, Björn och kranförarna från Sverige och experterna från Frankrike. Fördel Stuart eftersom alla måste prata engelska och det går galant trots många fackuttryck.


Björn har också kommit tillbaka upp på taket med den vidunderliga utsikten men grabbarna har inte tid att titta på den. Vindsnurran måste vara på plats innan publiken börjar strömma till rinken för kvällens match.

Några få timmar innan matchstart blev jobbet klart på en av snurrorna. Grabbarna kunde pusta ut. Brynäsfansen hade inte en aning om den tuffa match som pågått på taket. Den andra snurran ska repareras och kommer att sättas upp så snart den är hel. Sen så ska det snurra som vanligt igen.

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare