Företagstjänster Mina sidor

Första energibolaget med fossilfri fordonsflotta

Sedan tidigare har vi ersatt traditionella personbilar med el- och gasdrivna alternativ. Men nu är alltså även våra tyngre fordon fossilfria. De drivs nämligen numera med det fossilfria bränslet HVO.

Att endast använda förnybara och fossilfria bränslen är ett av målen i Gävle kommuns miljöstrategiska program. Enligt det ska Kommunkoncernens transporter vara helt fossilfria till år 2020, men vi är alltså klara med omställningen redan nu. 

– Vi har ingen information om att något annat energibolag har kommit så här långt i arbetet med att utesluta fossila bränslen i transporter. Förhoppningsvis kan vi inspirera andra i branschen genom att föregå med gott exempel, säger vår metodutvecklare Nils Westling.

Drivmedlet HVO tillverkas av animaliska fetter och rapsolja som behandlas med vätgas. Bränslet innebär både miljömässiga och praktiska fördelar.

– Med HVO reducerar vi koldioxidutsläppen med 90 procent jämfört med fossil diesel. Om olyckan skulle vara framme så är bränslet inte heller giftigt för vattenlevande organismer, avslutar Nils Westling.

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare