Företagstjänster Mina sidor

Efterlängtad kyla

Handen på hjärtat – vem har inte längtat efter lite svalka denna sommar? Kyla från isande kallt å-vatten kan vi redan erbjuda via vårt stadsnät med fjärrkyla. Än så länge är det ganska nytt men efter den här rekordsommaren väntas efterfrågan öka.

Anläggningen för fjärrkyla har det passande namnet Bore och ligger vid Södra Skeppsbron. Anläggningen började byggas 2008 och den första kunden anslöts 2015. Bore kan förse hela stadsnätet med kyla men går än så länge långt ifrån på full effekt.
Luftkonditionering, kylrum och livsmedelsförvaring är några av användningsområdena för fjärrkylan. Fördelen med en gemensam kylproduktionsanläggning, i stället för individuella lösningar, är att det är bra för miljön och ekonomiskt lönsamt för fastighetsägaren. Idag är 29 kunder anslutna, företag och industrier, men det finns kapacitet för fler och det är inte omöjligt att bostadsrättsföreningar kommer att fråga efter fjärrkyla om somrarna fortsätter vara varma.
- Vi förväntar oss ett högt tryck efter sommaren, säger Hans Eriksson, driftansvarig för fjärrkylan.

Ån kyler
Kylan kommer från kallt åvatten som rinner genom rör som ligger på botten av Gavleån. Blir temperaturen på å-vattnet för hög behövs kylmaskiner för att kunna leverera fjärrkyla.
- Men det kräver ändå mindre energi än om alla skulle ha en egen anläggning, säger Hans.
Det kalla vattnet pumpas genom ledningar till kontor och serverhallar.
Några av dem som redan är uppkopplade mot fjärrkylans stadsnät är Fullriggarens restaurang och hälsocentral, museet, stadsbiblioteket, förvaltningshuset, stadshuset, Elithotell, Länsförsäkringar och kommunens serverhall. Till våren kommer bland andra Åhléns att anslutas.
Gävle Energi har dessutom ett antal hyrkylmaskiner för sommarbruk.
Gävle sjukhus har en egen anläggning. Tanken är att den i framtiden ska kunna serva hela Teknikparken med fjärrkyla. Men denna extrema sommar har det varit en del problem som vi inte kunna råda över. Värmen har nämligen gjort att björkarna tappat löv som i sin tur täppt igenom de galler som ska rensa bort smuts från vattnet. Det i sin tur har gjort att det inte kommit in något vatten i systemet. Efter löven har stora mängder frön från träden korkar igen gallren men Gävle Energi har ständig tillsyn och jobbar kontinuerligt för att rensa gallren och därmed försörja sjukhuset med välbehövlig kyla. Men trots problemen har verksamheten inte blivit lidande.

Vill du veta mer om fjärrkyla? Vi hjälper dig.

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare