Företagstjänster Mina sidor

De är inte ett ärende – de är människor

Att ha någonstans att bo och att slippa frysa är en självklarhet för många. Men inte för alla. Erika Larsson på Familjeslanten hjälper dem som har svårt att få pengarna att räcka till.

Familjeslantens budget- och skuldrådgivare är fullbokad fram till februari nästa år. Så ser verkligheten ut. Hittills i år har Erika haft 196 besök. Av dem var 71 för henne helt nya personer.


- Många av dem som kommer hit är extremt utsatta. En del av dem är uppväxta med skulder och fortsätter med det beteendet. De har inte så mycket koll på ekonomin. Andra kommer när det hänt något i livet. De kanske har blivit sjuka och har krångel med Försäkringskassan eller så har de separerat.
Samhällets skyddsnät fungerar inte alltid och Erika har sett det mesta under sina fem år på Familjeslanten. Hon dömer ingen, vill bara hjälpa.
Vi har slagit oss ner i det lilla hemtrevliga utrymmet på kontoret en våning upp i Folkets Hus lokaler. Det finns en liknande verksamhet i kommunal regi men en del drar sig för att gå dit. Skammen och rädslan för att bli registrerad är för stor. Hos Erika kan de känna sig trygga, allt är anonymt och inga steg tas om inte den hjälpsökande själv vill.
- Jag har tystnadsplikt. De som kommer är inte bara ett ärende, det är en människa.
De allra flesta som kommer har någon form av sjukdom eller missbruk bakom sig.
- Den största gruppen är mellan 35 och 40 år. Men jag har haft 17-åringar här. Skuldsatta barn ska inte få finnas men det gör de.
En del är pensionärer som skulle fått skuldsanering men inte vetat om det. Hälften av de som kommer har barn.
Hos Erika är varje person unik och har sin egen historia men Erika har sett ett mönster.
- Snabblån förekommer mest hos pensionärerna. De yngre har oftast småskulder och väljer att betala en av räkningarna. De förstår ofta inte hur allvarligt det är att inte betala. De tror att det ordnar sig. En del behöver bara ett besök, andra kommer hit under flera år.
Gävle Energi har ett samhällsansvar och stödjer Familjeslanten.
- Det är otroligt viktigt att kunna betala hyran och elen.
Det har med våra grundläggande behov att göra. Tak över huvudet och värme. Ingen vill ställas på bar backe.
Erika berättar lite om hur hon går tillväga i sitt arbete. Hon börjar alltid med att samla in all ekonomisk fakta för att se var skulderna finns. Efter det gör hon en realistisk bedömning om den hjälpsökande kan bli skuldfri eller inte.
- Att gå över till e-faktura är ett första steg. Då slipper man 50 kronor per räkning i avgift. Kanske kan de också börja betala av 100 kronor i månaden på en skuld för att känna att de klarar av det. Det kan ta några år men i takt med att skulden minskar växer personen. Man kan alltid göra något. Ingen är bortom all räddning.
Varje person som får det lite bättre är naturligtvis bättre för samhällsekonomin men framför allt en seger för medmänskligheten.
- Vi gjorde en enkät som visade att 100 procent sa att ekonomin och livet blivit bättre efter att de fått hjälp här. Vi kallar det egobrevet, säger Erika och ler stolt.

 

 

FAKTA
Familjeslanten är en oberoende ideell förening som bemannas av en enda person. Föreningen har funnits sedan 1993 och skulle inte kunna existera utan bidrag. Ungefär 15 företag sponsrar Familjeslanten. Gävle Energi, Gavlegårdarna, socialtjänsten och diakonirådet är de som bidrar mest. Pengarna går inte till de som söker hjälp utan till den anställdes lön, skatter, lokalhyra, förbrukningsmateriel och så vidare.

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare