Företagstjänster Mina sidor

Ensamvargarna på driften letar fel

Klockan är 14:13. En pulserande larmsignal hörs. Hasse Lind börjar genast kontrollera vad som är fel. Han är en av fem som dygnet runt bemannar Gävle Energis driftcentral.

 

Larmet visar sig komma från en maskin i Mackmyra som inte är i drift. Hasse ringer upp Vattenkrafts killar och ber dem kontrollera vad som hänt.
Hasse har jobbat på driftcentralen i 17 år.
- Det är en jävla skillnad nu mot då, säger han. Då övervakade vi elnätet, vattenkraften, tog felanmälningar på belysning och åt gatukontoret, som det hette då, och Gävle Vatten. Efter några år fick vi felanmälningarna åt värmedistribution och larm och felanmälningar åt GavleNet, Bionär, Gästrike Vatten, Gavlefastigheter och elnätet i Sandviken och Hofors. Jo, just ja – felanmälningarna från Ekogas också.
Det är säkert några fler som också har sina felanmälningar kopplade till Gävle Energis driftcentral. Det är inte lätt att komma ihåg alla. Huvudsaken är att Hasse och hans kollegor svarar rätt när det ringer.


Driftcentralen är bara bemannad av en person i taget och alla går femskift. Det låter som om det skulle vara ett väldigt stressigt jobb..
- Nja, just nu är det mest felanmälningar på Gästrike Vatten. En del Gavlefastigheter kvällar och helger och Bionär när det är kallt. I oktober, när det blir mörkt ute, är det 15-20 anmälningar om dagen om belysningen. Men vårt elnät är stabilt och bra.
Hasse började på driften i januari 1999, alltså bara en månad efter det stora snökaoset i början av december 1998. Han missade den stora händelsen och efter det har det inte varit några riktigt stora störningar. Dagarna flyter på i hyfsat jämn lunk och det trivs Hasse med.
- Det är kanonbra. Mycket ledighet men många timmar när man jobbar helg. Ibland kan det vara svårt att ställa om dygnen när man jobbat långnatt. Men det går inte att sitta här om man måste ha folk omkring sig hela tiden. Vi hade en som slutade efter bara ett helgpass, säger Hasse med ett flin.
Ensamvargen Hasse lutar sig tillbaka i stolen. Det är där han tillbringar det mesta av sin arbetstid. Från sin plats har han full koll på alla skärmar runt omkring.

 

 

Timme efter timme sitter Hasse ensam vid det stora bordet med alla skärmar. Han hinner aldrig träffa sina kollegor annat än vid skiftbytet. 


Telefonen ringer. På skärmen kan Hasse se att det gäller Gästrike Vatten.
- Gästrike Vatten, felanmälan, svarar han.
Samtalet gäller en pumpstation som larmar.
- Lyser det någon röd lampa? frågar Hasse.
Hasse avslutar samtalet och ringer beredskapen. Han berättar att villapumpstationen på Norrlandet krånglar. Ärendet är avslutat för hans del.

 

Driftledarna markerar störningar på tavlan.


För det mesta är driftteknikern ensam i det stora rummet med alla skärmar men ibland får de sällskap.
- Driftledarna har ett eget bord och råddar vid störningar. Det kan vara planerade jobb i elnätet som driftteknikerna skriver driftordrar på.
Telefonen ringer igen.
- Hofors elverk, svarar Hasse den här gången. Du får återkomma i morgon.
- Fakturaärende, förklarar han. Inget att göra åt när kontoret har stängt.
På bordet ligger en komradio.
- Den använder vi vid störningar ute i fält när det är dålig mottagning.
Den gamla tekniken kan alltså fortfarande komma till heders.

 

Hasse är omgiven av skärmar med olika information. Uppe till höger syns bilder från övervakningskameror. En av skärmarna visar 16 övervakningskameror. Andersberg, Hille, Fredrikskans och Sveden står det under några bildrutor.

 

- Det är mottagningsstationer. Det har varit en del bus där. De klipper kopparkabel och begriper inte att det är livsfarligt. Och så har vi koll på entréerna. Det var en del inbrott här på Gävle Energi för en del år sedan. De stal datorer och var in i kafeterian.
Hasse lutar sig tillbaka i stolen och skrattar lite. Så berättar han att han faktiskt själv varit med och jagat en inbrottstjuv en gång. Han hörde ljud i huset och rusade ut. Det visade sig att en dörr inte blivit låst i samband med byggnationer och en man med krycka hade tagit sig in. Mannen haltade snabbt iväg när Hasse kom rytande i korridoren, jagade vidare ut på byggställningen och slängde sig på en cykel. Men mannen kom undan.
Telefonen ringer igen. Ytterligare en felanmälan på ingång.

 

Driftcentralen har ett eget kök där driftteknikerna fikar och äter. De kan inte lämna sin arbetsplats för att umgås med de övriga 150 som finns i samma hus.

 

Blir det alltför tråkigt vid skärmen går det alltid att koppla av i soffgruppen men sova går inte för sig.

 

 Tillsammans gör vi skillnad - och det har vi gjort i 125 år!

 

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare