Företagstjänster Mina sidor

Barnen i lådan lär sig om energi

Finns det energi i en banan, kan man elda knäckebröd och kan en hel klass få en kyckling att pipa? Frågorna är många och kluriga när energipedagog Samuel Costa Nordvall besöker barnen i klass 1 A på Lillhagsskolan.

Samuel har en stor pappkartong på axeln och en nästan lika stor ryggsäck på ryggen när han släntrar in i klassrummet i Bomhus. Lådan väcker genast en viss nyfikenhet när barnen kommer in.

Energilektionen drar igång

- Jorden blir varmare när vi släpper ut avgaser och när vi släpper ut mycket gas, koldioxid, blir lagret runt jorden tjockare. Jorden får feber. Vi på Gävle Energi jobbar med att minska koldioxidutsläppet genom att erbjuda förnybar energi.

- Bra!, tycker barnen.

Samuel berättar med hela kroppen vad som skulle hända om jorden blir varmare och isarna smälter. På en karta visar han hur Bomhus skulle se ut om vattnet steg med två meter. Barnen tittar storögt på kartan. En och annan mun gapar vidöppet. Samuel zoomar bilderna in och ut.

- Var har du köpt den där dosan, undrar en kille.

Samuel svarar pliktskyldigt men fortsätter berätta att vi måste ta ansvar för miljön.

- Följer knapparna med, undrar killen med fascination för fjärrkontroller.

Men grabben återfår intresset för Samuels lektion när Samuel berättar att det jobbar folk dygnet runt med att laga kablar om strömmen skulle gå. Till och med på julafton, mitt under julklappsutdelningen.

- BRA, hojar alla barn med en mun.

Flera av dem har haft strömavbrott hemma. Samuel undrar vad de gör när strömmen går.

- Vi har en fyrkantig sak ute med en massa knappar, vet en liten kille.

Nu börjar det bli riktigt spännande och lite svårt. Var finns energin? Barnen vet, med lite hjälp, att det finns energi i maten, i elen, i solen, vinden och vattnet.

- Du skriver så konstiga k:n, klagar en elev.

Samuel har tålamod. Han suddar ut och gör nytt försök på tavlan men det hjälper inte. Men alla k:n är glömda när den stora lådan kommer fram. Tre barn får krypa ner i lådan. På en termometer kan barnen utanför se hur värmen stiger i lådan och på så sätt uppleva hur de själva är små energiomvandlare.

Samuel har varit energipedagog i fyra år. Det började som ett projekt mellan Gävle Energi, Gavlegårdarna, Gavlefastigheter och Gävle kommun. Alla bidrog med medel och dubblade ett bidrag från Energimyndigheten. Med i samarbetet fanns också Gästrike Återvinnare och Högskolan i Gävle för att bidra med sina erfarenheter. Efter tre år blev det en fast tjänst med Gävle Energi som huvudman. Till Samuels arbetsuppgifter ingår att undervisa förskolepersonal om el och energi. Men mest handlar det om att vara ute och undervisa barnen, från förskoleålder upp till gymnasiet. Experimenten har han letat fram på nätet eller hittat på själv.

- Det är en jätteutmaning att hitta rätt nivå. Men jag har nog en känsla och försöker hela tiden stämma av med dem jag möter så jag vet om de förstår.

Samuel vill ge barnen en upplevelse och han lyckas utan problem trollbinda dem i över en timme.

Hur blir man energipedagog?

-  Det finns ingen sån utbildning. Men jag har varit radiopratare och kan göra saker begripliga. En kort period var jag medielärare och fick mitt pedagogiska alibi. Och så har jag läst till vindkraftstekniker i två år så jag har en koppling till förnybar energi.

En märklig kombination av utbildningar som har visat sig passa perfekt för jobbet. Naturligtvis ihop med Samuels personlighet och känsla för barn. 

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare