Företagstjänster Mina sidor

Energianalys för ekonomin och miljön

Brf Stammen har bestämt sig för att spara både pengar och miljö. Därför har de beställt en energianalys från Gävle Energi.

Energisystemingenjören Madelene Höglund är på besök hos Kjell Hallberg som är ledamot i Brf Stammen. Tillsammans går de igenom energiförbrukningen.
Föreningen har beslutat sig för att göra en energianalys för att se om de på så sätt kan spara pengar men också hjälpa miljön. Innan mötet har Madelene tittat igenom fastighetens OVK, alltså den obligatoriska ventilationskontrollen. Hon har också Boverkets energideklaration som underlag.
- Är vinden isolerad, hur stor är förbrukningen av fjärrvärme, har ni gjort något med radiatorerna, hur upplever ni värmen, vad är det för typ av ventilation?, vill Madelene veta.
Madelene försöker bilda sig en uppfattning om fastighetens förbrukning och Kjell, som bott länge i föreningen, har svar på det mesta.
- Vi har bytt till ledlampor vid garagen och tvättmaskinen är bytt men radiatorerna har vi inte gjort något åt på 15 år, berättar han.
Madelene kan se att energiförbrukningen sjunkit lite varje år de senaste åren. Det är bra men det kanske går att göra mer.
Det har blivit dags att gå en rundtur bland föreningens gemensamma lokaler. Madelene spanar in garagebelysningen och elcentralen. I tvättstugan går hon noga igenom maskin för maskin och fotar av varudeklarationerna, känner på elementen och kontrollerar torkrummets fläktar.

Kjell visar ner i källaren under tvättstugan.
- Åh, en DUC!
Madelene skiner upp. En datoriserad undercentral (DUC) gör arbetet betydligt enklare både för föreningen och för energianalysen. Via DUC:en kan man utläsa radiatorernas temperatur, varmvattnet och ventilationen. Den kan läsas av både av fastighetsskötaren och av Gävle Energi. Föreningen har dessutom precis installerat Ecoguard. Därmed går det att se och reglera temperaturen för varje lägenhet. Förbrukningen kan avläsas ned till timvärde.
Rundturen fortsätter utomhus.

Det är isande kallt den här dagen och vissa partier på husen har frostrosor. Det ger Madelene en liten uppfattning om vilka delar som inte värms upp.
- Här på hörnet är det frost, konstaterar Kjell.
Husgaveln borde ha varit frostfri men varför den inte är det återstår att se.
- Vi får göra en termografering, konstaterar Madelene.
Termografering är en värmefotografering där man med hjälp av infraröd strålning kan se vilka delar av huset som släpper ut mycket värme och vilka som har bra isolering.
Madelene har sett det hon behöver och återvänder till kontoret. Nu ska hon gå igenom alla tekniska installationer, kontrollera all data hon samlat in och därefter skriva en rapport. Det är ett gediget arbete som tar mellan åtta och tio veckor. När det är klart ska hon presentera ett åtgärdsförslag för Brf Stammen.
- Målet är naturligtvis att kunden ska spara energi, säger Madelene och fokuserar på diagrammen.

Energistatus – är en enklare form av energianalys. Vi genomför den till ett fast pris. Läs mer här.

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare