Företagstjänster Mina sidor

Vi stöttar Helges drivkraft

Det är som att trycka på två knappar samtidigt när man ber Lasse Hall och Johan Jämtberg berätta som fritidsgården Helges och Helges musikprojekt.
Hall och Jämtberg ÄR Helges och tvärtom. Utan dem skulle verksamheten inte finnas. Men de får ständigt kämpa för sin överlevnad.

Helges i Andersberg startade 1976. Lasse Hall har varit med från början, alltså i 41 år! Han har ett förflutet inom friidrotten och idrott blev en naturlig del av Helges verksamhet. Men Lasse tyckte att det behövdes musik också så 1984 startade han rockskola med Claes Olson som lärare. En av eleverna var Johan Jämtberg som då spelade i ”Brocken Glass”.
- Claes fick oss att våga tro på det vi gjorde. Claes är min största förebild. Jag tyckte att han hade ett så roligt jobb, berättar Johan.
1991 skulle Claes gå vidare i karriären och Johan sökte och fick det eftertraktade jobbet. Verksamheten gjordes om så att även lågstadiebarnen fick vara med.
- Det är lättare att få barnen att stanna. Det är inte så många som hunnit säga att du inte kan då, säger Johan. I tonåren är det svårare att släppa loss och tro på sig själv.
Både Lasse och Johan tycker fortfarande att jobbet är lika roligt men stadsdelen har förändrats. Det har blivit betydligt stökigare och svårare på många sätt att jobba.
- Det behövs svenskar för att det ska kunna bli en integration, säger Lasse. Och för att behålla ”Svenssons” i området behövs aktiviteter. Annars driver ungdomarna omkring och förstör.
Lasse nämner Malmö där det inte finns några mötesplatser kvar. Men för att kunna behålla Helges musikprojekt för Johan och Lasse en ständig kamp. De får inte en enda krona från kommunen så Lasses uppgift har blivit att ordna pengar.
- Jag slåss för att få pengar. Det är ju samhällsekonomiskt lönsamt att ha musikprojektet. Alla tycker verksamheten är jättebra.
- Vi skulle inte ha några problem om vi bara satsade på 20 proffs och inte på en bred verksamhet, fyller Johan i. Artisterna rullar på med det är den breda verksamheten vi behöver hjälp med.
Det handlar om över 200 barn och ungdomar, mest tjejer, som får sångcoachning. För att hinna med alla har Johan gjort upp ett rullande schema. Eleverna får två 60 minuterslektioner med coachning, de får spela in en låt i studion och tillgång till studion hela terminen.

Med i soffan är Elin Wengelin, 18 år. Hon var bara åtta år när hon började hos Johan. Nu är hon snart för gammal för att få vara med men i stället för att sluta har hon blivit Johans hjälpelev.
Elin bor i Andersberg. 95 procent av de som är med i musikprojektet kommer från Gävle. Övriga kommer från andra orter. Verksamheten är öppen för alla.
- Artisterna inspirerar, ler Johan.
Elin har sjungit för bocken, för kungen och för prinsessan Madeleine men också för helt vanligt folk. Nyligen kom hon till slutaudition i Idol. Elin är alltså en av alla de som inspirerar de yngre tjejerna.
- Jag var sju år när jag såg Helges artister på torget i Andersberg.
Året efter började hon hos Johan.
- Vi tar elevernas intresse på allvar. En del vill bara prata på lektionerna, andra vill sjunga och några är superintresserade men alla får lika många timmar och samma bemötande. Vi har alltid små grupper för att alla ska våga ta plats. Det gäller att vara vidsynt och uppmärksam. En del vi trodde hade det bra kan behöva hjälp. Vi kan alltså vara en lifesaver.
Johan har blivit allvarlig. Sånglektionerna handlar alltså om så mycket mer än bara sång.
- Det är en trygg plats att träna på, fortsätter Elin. Jag var jätteblyg i början men har lärt mig ta plats. Musiken är en livsstil och Helges en mötesplats. Jag hänger här så ofta jag kan för att hålla igång rösten eller bara för att hänga med mina vänner.
Även om musikprojektet är öppet för alla är dörren alltid låst. Johan har stenkoll på vilka som är i lokalen. Ingen ska komma och störa eller förstöra.
Det knackar på dörren. Filippa Thorsell, tio år, dyker upp. Hon berättar att hon alltid har sjungit och när hon hade åldern inne började hon i musikprojektet.
Elin och Filippa hade förmodligen aldrig lärt känna varandra om de inte träffats på Helges och haft musiken som gemensamt intresse. Nu går de in i studion tillsammans och levererar. Och som de levererar!

 

FAKTA

Drivkraftsfonden startade sommaren 2015. Fonden är Gävle Energi ABs sätt att stötta eldsjälar i deras arbete. Medel från Drivkraftsfonden ersätter inte kommunala medel och är inte till för affärer utan är punktinsatser.
Drivkraftsfonden är öppen året runt för ansökningar för att främja aktiviteter. Fonden tar även emot nomineringar av personer och verksamheter som utför en positiv och utvecklande insats som tillför livskvalitet för andra i vårt samhälle.
Här är några exempel på den vi sponsrat:
Laxvandringen i Testeboån.
Automatisk fiskräknare i Testeboån.
NorrHams fotbollslag från Bergby fick åka till EM-kvalet för att se Sverige-Danmark och träffa Zlatan.
Ny belysning till Hille IPs naturgräsplan.
Helges sångprojekt.

 Läs mer på: http://www.gavleenergi.se/for-gavle/drivkraftsfonden/ansok-till-drivkraftsfonden/

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare