Företagstjänster Mina sidor

Jämnare innetemperatur ger pengar i kassan

För fyra år sedan installerade Brf Skyttegården en datoriserad undercentral. Det gör att medlemmarna hela tiden har en jämn innetemperatur i sina lägenheter. Som en extra bonus sparar föreningen 50 000 kronor varje år.

Brf Skyttgården i centrala Gävle består av 60 lägenheter, fördelade på fyra huskroppar. För fem-sex år sedan bestämde de sig för att installera en datoriserad undercentral (DUC).
Eva Molin är ordförande i föreningen. Hon visar ner i källaren till pannrummet. På väggen sitter den lilla boxen.
- Det sitter en givare i varje lägenhet som mäter temperaturen, berättar Eva. Nu har vi 22 grader men vi kan ha lägre temperatur i till exempel trapphuset. Det syns också att de två huskropparna med tvättstuga drar mer än de andra.

Energianvändning
Temperaturen har de kommit överens om med Gävle Energi. Att värmen är lite hög beror på att det bor många äldre i föreningen.
Föreningen kan själva se hur mycket el varje lägenhet förbrukar och via webben kan de kontrollera hur varmt det är i varje lägenhet. De kan också se historiken vilket kan vara bra till exempel om någon tycker att det är för kallt eller varmt eller om det varit något problem.

Styrs automatiskt
Värmen och vattnet styrs helt automatiskt via nätet och Brf Skyttegården har tecknat ett drift- och tillsynsavtal med Gävle Energi.
- Är det något som krånglar behöver vi bara ringa så kommer det en kille och justerar, säger Eva.
Avtalet innebär också att Gävle Energi kontinuerligt underhåller utrustningen och att föreningen får rapporter varje månad över sin energianvändning.
Investeringen för den datoriserade undercentralen betalade sig på drygt två år och med hjälp av den information de får ut av DUC:en har de sänkt sin kostnad för energi med ungefär 50 000 kronor per år.
- Det finns mycket statistik att få ut och vi får verkligen valuta för pengarna, säger Eva Molin.

Vill du veta mer om DUC? Fyll i vårt formulär så kontaktar vi dig.

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare