Företagstjänster Mina sidor

Att byta en nätstation

Det är fortfarande tidigt men morgonsolen har redan börjat värma upp ängen och den smala grusvägen i Hedesunda. De två nätstationerna står redo: en att fraktas bort, en att flyttas till sin nya plats. Men innan elen stängs av och bytet kan börja finns det fortfarande saker kvar att göra.

Den nya nätstationen som ska installeras behöver förberedas. Stora sladdar ska dras genom den. Men flera av dem är för korta.
– Man måste vara Uppfinnarjocke i det här yrket, säger Richard Eriksson och skrattar medan han försöker få sladdarna att räcka till.

 

Det är bråttom. Bytet av nätstation måste ske inom den förbestämda tiden mellan 10.00 och 14.00. Annars kan det bli böter eftersom omkringliggande hus och företag behöver ha elen tillbaka. I vanliga fall brukar dessutom inte bytet ske under dagtid.
– Om det är företag och sånt, då vill man ha det på kvällstid, förklarar Richard.

 

Många nätstationer i Hedesunda som ska bytas

Men en annan nätstation ska bytas redan dagen efter och arbetstiderna måste gå ihop. Det här är nämligen en av flera nya nätstationer som ska installeras i Hedesunda, berättar arbetsledaren Dan Persson.

 

Gavlenet håller på att installera fiber och då vill man även byta ut elnätet. Med de nya nätstationerna går det att flytta fler ledningar från att vara luftburna till att vara nedgrävda. Då blir det färre strömavbrott i framtiden när ledningarna inte går av lika ofta.

Richard lyckas få sladdarna att räcka och bytet kan börja i tid. Men det är mycket som måste hinnas med och felmarginalen är liten. Den gamla stationen ska bort, platsen ska förberedas för den nya och alla sladdar i marken måste ligga rätt och fungera. Och det är många sladdar.

Richard lyckas få sladdarna att räcka och bytet kan börja i tid. Men det är mycket som måste hinnas med och felmarginalen är liten. Den gamla stationen ska bort, platsen ska förberedas för den nya och alla sladdar i marken måste ligga rätt och fungera. Och det är många sladdar.

Nästan klara

De lyckas hålla en hög fart genom hela dagen och snart står den nya nätstationen på sin plats. Men det finns fortfarande saker som kan gå fel.

Dan ropar att elen kan sättas igång. På den andra sidan ängen används en lång pinne för att nå upp till elstolpen.
Det ska börja surra från nätstationen. Men istället är det tyst.
– Nu måste det låta, annars är det nåt fel, säger Dan.
– Nu! ropar Richard och surrandet fyller luften.

Det sista arbetet utförs tills bara en sak återstår. Skylten med stationens namn borras upp och alla kvarlämnade sladdar och säkringar samlas ihop.
Arbetet blev klart i god tid. Nu börjar förberedelserna inför nästa nätstationsbyte.

 

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare