Företagstjänster Mina sidor

Blixtar, dunder och hicka

Sommarens blixtnedslag har gjort att det hickat till i elnätet då och då. Några större avbrott har det inte blivit men det kunde ha gått riktigt illa när mottagningsstationen vid södra koloniområdet träffades.

Söndagen den 5 augusti slog blixten ner i mottagningsstationen på Söder. En tredjedel av Gävles elkunder kunde ha blivit utan ström.
- Vi har alltid två ledningar så Gävle klarade sig, berättar Stig Östberg, drift- och underhållstekniker.

Stig Östberg.

Det är inte alltid så lätt att hitta felen när strömmen går. Oftast handlar det om sprickor i porslinet som kan vara svåra att se. Den här gången var felet ett annat och det krävdes lite detektivarbete av Torbjörn Myrman, drift- och underhållstekniker. Men på måndagen hade han lokaliserat felet.

 

Torbjörn Myrman till vänster, i samspråk med entreprenörer.

- Blixten hade slagit ner i en spänningstransformator och det blev ett övertryck. Transformatorn blev alldeles rund. Vi fick låna en ny av Vattenfall.
Transformatorn är nu på plats men när Vattenfall skulle testa strömmen blev det svart i Tierp och 30 000 av Vattenfalls kunder blev utan el för ett tag. Gävle Energis kunder klarade sig från avbrott.

 

Transformatorn kommer på plats.

Att strömmen går helt vid åskoväder är tack och lov inte så vanligt men att det hickar till lite händer då och då. Det beror på att det finns två linjer i centrala Gävle och vi kan då snabbt koppla om för att få det att fungera. Lite sämre är det för våra kunder ute på landsbygden där det bara finns en linje.
Skulle det bli avbrott berättar vi om det på vår webb. Och vi jobbar så fort vi kan för att avhjälpa felet, vilken tid på dygnet det än är.

 

 

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare