Företagstjänster Mina sidor

Här får ditt skräp nytt liv

1966 var gas helt ute i Gävle och gasklockorna på Brynäs stängdes men nu har en ny gasanläggning växt upp i Forsbacka. Här, hos Gästrike Ekogas, omvandlas det du slänger till miljövänligt bränsle.

Mellan tippen och hönsen på Margretehill i Forsbacka ligger Mullbacken. Egentligen var det en gammal komposteringsanläggning som fick det träffande namnet. Nu är den anläggningen borta men den fina skylten sitter kvar vid det som nu är en nybyggd biogasanläggning.

 

Den 12 september ska anläggningen invigas officiellt men sedan några månader tillbaka har den visat vad den går för och de flesta stadsbussar körs numera på 100 procent fossilfritt bränsle.
- I Gävle finns just nu 15 bussar som går på biogas och vi förväntar oss fler framöver, säger Carolina Quinstedt, administratör på Gästrike Ekogas.

 

Det har alltså inte med tillgången på gas att göra för den är god nu. Förutom bussarna körs även fem sopbilar, några taxibilar, kommunala personbilar och privatbilar med gas.

Från naturgas till biogas
För inte så länge sedan köptes naturgas, alltså fossil gas, utifrån för att täcka upp det som inte den gamla anläggningen räckte till för men sedan i maj i år kan biogasanläggningen producera 30 000 ton ren biogas per år – av dina sopor!

 

 

Produktion av biogas är inte något nytt. Redan på 1980-talet producerades gas på Duvbackens reningsanläggning på Brynäs men då gick gasen till värme och el. År 2011 tog Ekogas över och uppgraderade anläggningen så att gasen kan användas till fordon.
Då fanns fem gasbussar men när fordonsflottan sen fördubblades behövdes mer gas och biogasanläggningen i Forsbacka byggdes.

Från avfall till gas
Men hur går det till att producera lokal gas från ditt trädgårds- och matavfall? Väldigt kortfattat kan man säga att gasen bildas i en syrefri miljö i varma tankar där bakterierna trivs. Restprodukten blir till gödsel som går till lantbruken.

 

Mattias Morén är driftansvarig på Ekogas anläggning. Han visar runt på anläggningen. Första anhalten blir utrymmet för matrester och trädgårdsavfall. Det luktar verkligen inte hallontårta men Mattias är van. Han rättar bara till snusen och rycker på axlarna.
- Trädgårdsavfall krossas och blandas med matrester. Sen tillförs fett innan det går till reaktorn.

 

Hundra procent förnybart alltså. Men först måste all plast rensas bort. Vi som slänger kompost har tydligen väldigt svårt att skilja plastkrukor och plastpåsar från gräs, grenar och gammal pasta.

Blandningen måste gå rätt till och görs automatiskt. Carolina går med raska steg upp för en skinande ny och blank trappa till reaktorn. Hon skjuter undan ett skynke. Där bakom finns ett fönster och en strålkastare. Carolina riktar strålkastaren mot den bubblande sörjan i reaktorn. Att det bubblar är bra. Det betyder att det bildas gas, metangas för att vara mer korrekt. När den komprimerats kallas den fordonsgas.

Nedför trappan igen och förbi globen som starkt påminner om gasklockorna på Brynäs. Globen är ett kombinerat förråd av biogödsel och gaslager.

 

- Vi är duktiga här i Sverige på att ta tillvara våra sopor. Vi ligger på en tredjeplats efter Danmark och Norge, säger Carolina lite stolt.
En bronsplats är verkligen inte fy skam i kampen mot en hållbar framtid.

Tankstationer behövs
För att fordonen ska kunna tanka behövs tankstationer. En mack finns vid biogasanläggningen i Forsbacka och en på Utmarksvägen, Sörby Urfjäll.
- Den här macken ligger bra till, konstaterar Jens Stjernström från Danderyd som köpte gasbil av miljöskäl.
Han är på väg hem från semestern med fru, barn och packning och har stannat till på Utmarksvägen.

 

- Ofta finns mackarna mitt i skogen. Men det behövs fler mackar, det finns för få.
Ekogas vill bygga en mack vid Teknikparken, strategiskt mellan E16 och E4, men har stött på patrull. Nu ser det ändå ut som en lösning är i sikte. Förhoppningsvis kommer en detaljplaneändring inom en snar framtid.

 


FAKTA
Gästrike Ekogas har funnits i sju år och ägdes från början av Swedish biogas med 51 procent och av Gävle Energi med 49 procent. Gävle Energi har behållit sin andel men numera är det Gästrike Återvinnare som har ägarmajoriteten.

 

 Tillsammans gör vi skillnad - och det har vi gjort i 125 år!

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare