Företagstjänster Mina sidor

Alltid redo

Ett träd har lagt sig över kraftledningen i Laggarbo. Spelar ingen roll att det är midsommarafton. Trädet ska bort. Fredrik Holmgren och Richard Eriksson får bryta sitt firande och rycka ut.

Vår driftpersonal är alltid redo. När kunderna ringer den dygnet-runt-bemannade driftcentralen finns alltid någon som svarar. Handlar det om elnät, belysning eller andra akuta åtgärder skickar vi, så snabbt som möjligt, ut personal för att åtgärda felet.
Det är tack vare er, våra kunder, som vi har extra ögon ute i verkligheten och snabbt kan åtgärda fel innan det blir några allvarliga störningar.

De som hade beredskap under midsommarhelgen fick det rätt körigt. Nu berodde det inte på överförfriskade midsommarfirare utan på det rejält blåsiga torsdagsdygnet.
Precis när arbetsdagen var slut på torsdagen, klockan 15.00, kom första larmet. Ett träd över en högspänningsledning i Mårtsbo. Trädet kunde lätt kapas med motorsåg.
Klockan 19.00 kom några midsommarfirare på Öster på att de glömt ordna extra el till firandet. Våra killar körde ut ett hyrskåp.

 

Båt till Limön

Fredag och midsommarafton. Klockan 09.00 hörde en kund från Limön av sig. Ett träd hade lagt sig över en högspänningslina.
- Arbeten ute på öarna kräver extra förberedelser, berättar Fredrik Holmgren, arbetsledare på Entreprenad.
Ett sjöentreprenadföretag kontaktades och klockan 11.00 var all utrustning packad och det var klart för avfärd. Andreas Forsling och Richard Eriksson åkte med. Kvar på driftcentralen var Jörgen Larsson och Fredrik Holmgren. Det tog nästan tre timmar att lokalisera trädet, släpa dit utrustningen och få ner trädet. Gänget hann precis komma tillbaka till fastlandet och plocka i ordning all utrustning innan det var dags igen.
Klockan 15.00. Ett stort träd hade ramlat över en högspänningsledning i Laggarbo. Fredrik och Richard åkte ut.
Det är ett rejält träd som lagt sig över ledningen. Strömmen har inte gått eftersom det är en plastbelagd lina. Men om trädet får ligga kvar skulle det troligen orsaka rejäla skador.
Fredrik och Richard närmar sig problemet från varsitt håll. De monterar trädklämmor på lämpligt avstånd från ledningen. En extra koll så att ingen finns i vägen.
- Tänt var det här! hojtade Richard.
Trädet lossnar från ledningen som planerat och faller till marken med ett dämpat brak.
Knappt har knallen tonat ut förrän en röd bil kommer i hög fart efter vägen. Två äldre män stannar och frågar vad Richard och Fredrik har för sig. Männen bor i byn och vill ha koll. När de fått besked om trädet nickar de och försvinner i ett dammoln.
Fredrik upptäcker ett mindre träd som lutat sig behagfullt mot ledningen. Fram med motorsågen och så var även det hotet avvärjt.
- Det är ett varierat arbete, konstaterar Richard.

Hästbolinjen strömlös
21.00. Strömmen har gått efter Hästbolinjen. Fredrik, Andreas och Richard ger sig iväg ut för att patrullera av Kronparken och lokalisera felet. De hittar trädet. Högspänningsledningen har inget skyddande plasthölje och därför har strömmen gått. Vid 23.00 har killarna löst problemet, strömmen är tillbaka och killarna kan åka hem.
Lördagen fortsätter i samma stil. Det är midsommardagen och återhämtning för många men inte för Jörgen, Richard, Fredrik och Andreas. Klockan 16.00 kommer första samtalet. En luftledning i Södra Falltä, Valbo, har fått ett träd över sig. Klockan 19.00 har ett hus på Staketgatan med många hyresgäster blivit utan ström. En fördelningskabel har kortslutits.
Söndagen fortsätter i samma stil. Klockan 9.00 har ett träd fallit över ledningarna på elljusspåret vid Åbyvallen, Valbo och timmen senare är killarna tillbaka på Staketgatan för att mäta strömmen i kabeln. De har lyckats laga felet men kommer framöver att byta kabeln.
Midsommarhelgen är över men det återstår ännu några dagar på det här gängets beredskap.
Midsommar eller inte. De som har beredskap är alltid redo.Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare