Företagstjänster Mina sidor

Vi skingrar mörkret

Vi vill att du ska känna dig trygg i Gävle. Därför ser vi över gatubelysningen regelbunden och byter trasiga lampor så fort vi kan. Det är tack vare er, allmänheten, som vi får reda på när lamporna slocknat.

Det finns 21.000 belysningspunkter i Gävle kommun. Stolparna är kommunens men det är vi på Gävle Energi som ska se till så att de är hela och lyser. Och det gör vi. Kommunens krav är att 99 procent av belysningen ska fungera, alltså att 210 lampor kan vara släckta. Men vi har högre krav än så. Vårt mål är maximalt 30 svarta lampor.

Felanmälan
Vi kan inte per automatik se att lamporna slocknar. Därför är vi beroende av att just du hör av dig om du ser en gatlampa som inte lyser när den ska. Det gör du antingen genom att fylla i ett formulär på kommunens hemsida https://www.gavle.se/service-och-information/bygga-bo-och-miljo/fel-du-kan-anmala-till-gavle-kommun/
eller genom att ringa vår driftcentral, 026-17 85 60. Vi har personal på plats dygnet runt.

En av dem som ser till så att alla lampor lyser är vår eltekniker Patrik Sundström. Det rister i korgen av höstvinden när han sakta åker upp mot lampan. Ett envist regn gör att händer och verktyg blir iskalla men Patrik verkar inte bry sig. Med flinka fingrar öppnar han armaturen, städar bort skräp och byter glödlampan på bara någon minut. Från korgen styr han den stora kranbilen mot nästa lyktstolpe.

Hösten och vintern är hektiska tider för elteknikerna. Dels är det planerade jobb med bland annat översyn av gatubelysningen men det är också den tiden på året flest stolpar skadas av olika fordon. Ibland är det akut.
- Belysning är vårt huvudområde men vi hjälper till där det behövs, berättar Patrik medan kranbilen sakta gungar framåt.

Alla lampor byts
Nu är det inte så att våra eltekniker sitter och väntar på att någon ska ringa om en trasig lampa. De jobbar faktiskt proaktivt.
- Vart fjärde år byts alla lampor ut och samtidigt inspekterar vi stolparna, berättar Fredrik Holmgren som är arbetsledare på Entreprenad.
Kommunen är indelad i fyra delar och varje år inspekteras ett av områdena. I år byts 6.000 lampor ut. Det tar lite tid men en bra dag kan våra eltekniker byta 100 lampor på en enda dag.
När alla lampor bytts i området lämnar vi lyset på så vi ser att det fungerar. Ibland ringer förvånade eller upprörda gävlebor och undrar – Varför är lyset på mitt på dagen?! Nu vet du svaret.

Lite för nörden
Här kommer några uppgifter för den som vill nörda ner sig lite:
Lamporna har en livslängd på ungefär fyra år och är av högtrycksnatrium. I nyare områden eller där hela rader behöver bytas sätter vi in led-lampor som har en livslängd på tolv år.
Tidigare var det kvicksilver i lamporna så den här typen är betydligt bättre för miljön.
Vårt mål är att byta enstaka mörka lampor inom 30 dagar. Enstaka gånger kan det ta längre tid eftersom vi ska byta i ett helt område.
Det finns tre sätt att tända gatubelysningen på. Ett är via GPRS (General Packet Radio Services), lamporna är då telefonstyrda. Ett annat sätt är via radiostyrda vågor. Det sättet är inte så säkert eftersom vi inte får något kvitto på att lamporna verkligen tänts. Det tredje sättet är via astronomiskt ur. Det är alltså en klocka som är programmerad att tända belysningen när solen går ner.

Rostfria stolpar
I kommunen finns det två typer av belysningsstolpar. Den nyaste varianten är av komposit. Den stolpen är lätt, har en livslängd på 80 år, kan inte bli elektriskt ledande och rostar inte. Nackdelen är att den är dyr i inköp. Men stolpen är under utvärdering.
Den andra varianten är en rostlackad stolpe. Rostskyddet går upp ungefär en meter från backen eftersom stolparna oftast rostar i fästet mot marken. Det beror bland annat på saltvatten, skador efter påkörningar och hundkiss. Men det är kommunen som äger stolparna. Gävle Energi står för underhåll och drift. Så ser du en rostig stolpe eller en trasig lampa – hör av dig.

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare