Företagstjänster Mina sidor

Appen en succé!

8.000 har laddat ner Gävle Energis app. Björn Jansson på Tempo i Bomhus är en av dem. Han har blivit något av en energinörd på kuppen. Det är Gävle Energi-appens fel eller snarare förtjänst.

Björn skaffade appen för ungefär två år sedan. Nu kollar han appen nästan varje dag. När vi pratat en stund kryper det fram att han faktiskt kollar appen flera gånger om dagen ibland.

- Jag kollar hur mycket el jag gör av med. Det är ett bra verktyg om man vill göra förändringar. Till exempel när jag köpte nya frysar så kunde jag kolla timme för timme hur mycket energi de drog.
Frysarna visade sig vara en bra investering så Björn fortsatte sin energijakt. Nu har han också installerat rörelsesensorer på en del ställen, installerat timer i drickakylarna och bytt ut en del lysrör till ledbelysning. Just lysrören håller han noga koll på. Håller de vad de lovar? Han vet att det är en kostnad som det tar lite tid att omvandla till vinst så mätarna i appen granskas noga.
- Jag kan bryta ner förbrukningen per timme. Jag ser när jag öppnar butiken och rullar upp jalusierna hur det tickar på. Om det dragit extra mycket kan jag gå in och se när det var och fundera över vad vi gjorde precis då, om det var en fläkt vi använde eller nåt. Jo, det kan gå till överdrift ibland. Jag har nog blivit något av en energifascist, skrattar Björn.


Det handlar givetvis om att förbättra miljön men det är inte hela sanningen.
- Det är ju mer attraktivt om det kan bli till kronor och ören. Jag vill inte belasta planeten i onödan men det måste finnas en morot.
Den där moroten som Björn nämnde har han sett tydligt. Han har minskat sin energiförbrukning i butiken rejält sedan han laddade ner appen. Det har blivit lite som en omvänd stegtävling i och med att han själv hela tiden kan se resultatet.
Björn tycker att appen funkar jättebra men hemma använder han den inte.
- Nja, det skulle ju vara intressant att se hur mycket energi det går åt när tonåringarna duschar men man kan inte bryta ner det så.

 

Tillsammans gör vi skillnad och det har vi gjort i 125 år.

 

 

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare