Företagstjänster Mina sidor

Historisk dag i Allmänninge fäbodar

El är en självklarhet för de allra flesta men Allmänninge fäbodar har bokstavligt talat varit en svart fläck på kartan. Men inte nu längre. Nu lyser lamporna och kylskåpen brummar tryggt i den lilla byn.

Gunnar Svahn har kämpat i tio år för att få el till sin stuga i Allmänninge fäbodar. Nu kan han äntligen få värme på elementen och slipper starta det bullrande dieselverket när han ska såga. Men det har varit en lång och seg väg till välfärd.

 

Gunnar Svahn utanför sin stuga.

Vägen till Allmänninge fäbodar i Valbo socken går förbi Allmänninge by och slingrar sig flera kilometer in i skogen. Vid Sälgsjön ligger knappt 20 små stugorna utspridda i det som kallas Allmänninge fäbodar men på kartor från 1736 benämndes de sjöbodar.

 

 

På kartan från 1736 finns inga fäbodar men väl sjöbodar.
1772 finns fäbodarna utritade.


Det var för 14 år sedan som Gunnar köpte en pytteliten stuga som troligen stått där i skogen sedan 1930-talet. Till stugan hörde en tomt. Då fanns varken vatten, el eller andra bekvämligheter. Men Gunnar trivdes och byggde sig en lite större stuga. Sedan dess har han kånkat gasol och kört diesel men också investerat i ett riktigt avlopp.
- För ungefär tio år sedan ringde jag Gävle Energi första gången, berättar Gunnar.
I första skedet visade det sig att det skulle bli en alldeles för dyr affär med el och grannarna var inte intresserade så Gunnar skulle få stå för hela kostnaden. Åren gick, byråkratins kvarnar malde och Gunnar fortsatte kämpa för el. Alla har rätt till el var hans ståndpunkt.
- Visst har jag varit på väg att ge upp men då har jag ryckt upp mig, ler Gunnar.
Han trivs i stugan och är i Allmänninge fäbodar varje helg och hela somrarna. Det är lugnet och tystnaden som han uppskattar så mycket.
Nu har Gunnars envishet gett resultat. Hälften av stugägarna ville så småningom ha el men det var fortfarande ingen lätt match att elektrifiera byn. Markägare skulle säga sitt och en hel del problem skulle lösas. Till slut kom Gävle Energi på en ekonomiskt försvarbar lösning – gräva ner kabeln längs en skogsväg på Sälgsjöns södra sida och sedan sätta upp en luftledning fem kilometer genom skogen. Ett historiskt beslut eftersom Gävle Energi numera gräver ner alla ledningar. Någon luftledning har inte rests de senaste fem åren men i det här fallet fanns inget alternativ.

Luftledningen är i sig historisk. 

 

- Vi funderade på flera olika lösningar, berättar Dan Persson, arbetsledare på Gävle Energi.
Sjökabel genom Sälgsjön stöttes, blöttes och förkastades. Gräva hela vägen visade sig inte heller vara något alternativ när alla markägare sagt sig. En del andra idéer gick inte heller att genomföra av ekonomiska eller praktiska skäl. Förhandlingarna fortsatte liksom bryderiet med att hitta en lösning. Till slut blev det alltså gräva halva vägen och bygga luftledning resten.
- Vi måste bygga miljövänligt och har satt ner en kompositstolpe. Det är inte en traditionell luftledning utan en driftsäker kabel som hänger i luften. Kabeln hänger i vagnar som har en brytpinne. Ramlar ett träd över ledningen så går pinnen av och kabeln ramlar i backen men den är skyddad och inte strömförande.

Arbetet med att gräva ner stolparna började i våras.

 

Det blev en teknisk utmaning att gräva ner så mycket slang och när grävningen för luftledningen började i våras visade det sig att marken var så sank att det knappt gick att köra med grävmaskin. Men stolparna kom i backen. Därefter avstannade arbetet under sommaren så marken hann torka upp och nu under hösten har arbetet med att dra själva kabeln kunnat utföras.

Andreas Forsling ser till att kabeln kommer på plats.

 

För Gunnar och hans grannar är väntan äntligen över och de kan se fram emot ett betydligt enklare liv i sina stugor.
- Nu ska jag sätta in en varmvattenberedare och jag kan vara här mycket mer framöver eftersom jag kan ha underhållsvärmen på, säger Gunnar och fingrar lite på ett eluttag som snart ska fyllas.

 

 

 

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare