Företagstjänster Mina sidor

Ålen åker snålskjuts

De föddes i Sargassohavet, över 700 mil från Sverige. Nu är de på väg till Storsjön för att äta sig mätta och feta. Men vid Strömdalen tar det tvärstopp. Som tur är finns ålräddaren Henrik Persson till deras tjänst.

Henrik Persson är egentligen drifttekniker och sköter om vår vattenkraft. Han har minst sagt varierande arbetsuppgifter. Sommartid ingår uppgiften som åltransportör.
- Vi kollar ålfällorna varje måndag och fredag från vår till höst. Det måste vara minst 15 grader i vattnet innan vi börjar kolla, berättar Henrik.


Ålfällan sattes in vid Strömdalen förra året för att hjälpa ålen. Vid vattenkraftverket är det nämligen stopp. Men ålen kan simma in i någon av strömfårorna för att med hjälp av en så kallad ålyngel-ledare hamna i en låda med vatten. Det är den lådan som Henrik och hans kollegor håller koll på. Förra året hittade de bara två ålar så spänningen stiger när Henrik ska kontrollera fällorna.
- Där är en stor och där en liten.

 

 

Henrik pekar i sörjan på botten av lådan. Visst är det något som slingrar sig. Den ”stora” är ungefär fyra decimeter och den lilla bara två. Henrik kan lätt läsa av ålarnas längd med hjälp av linjer i botten på håven. Försiktigt förflyttar han ålarna till en hink med vatten. För säkerhets skull har hinken ett rejält lock. Den större ålen slingrar sig mot kanten innan Henrik hinner sätta på locket. Henrik tjuter till och stänger snabbt. Liksom för många andra är ormliknande varelser inte hans favoriter.
- Två ålar så här tidigt på sommaren är bra. Det kommer säkert fler men när avloppen gick direkt ut fanns det mer ål, säger Henrik men en lätt antydan om att ålen är allätare.

 

Ålarna föds i Sargassohavet

Ålarna föds i Sargassohavet. Som yngel följer de med Golfströmmen till Europas kuster. Resan kan ta mellan ett och tre år. Var de hamnar är troligen en slump. En del ålar, troligen hanarna, stannar till havs medan andra, honorna, vandrar upp i älvar och åar för att ta sig till insjöar. Det är alltså på den resan Henrik och hans kollegor hjälper till. Henrik lastar in hinken i bilen och kör ålarna till Storsjön. Den slutliga destinationen är ångsbåtsbryggan i Forsbacka.

- Va lågt vatten det är!
- Just ja, det är ju jag som reglerar det.
Henrik får hitta ett annat ställe där han kan släppa i ålarna. Valet blir badbryggan ute på udden. Försiktigt knäpper han upp locket och låter ålarna simma i väg. Här i Storsjön ska de äta sig feta och mätta. Men när de är könsmogna om 10-25 år kommer de att försöka ta sig tillbaka till Sargassohavet för att leka och dö. I Storsjön finns redan andra ålar som sattes ut förra året så de har sällskap.

Ålen är mytomspunnen men egentligen vet vi inte så mycket om den. Men att den är akut hotad och därför behöver vår hjälp, det vet vi.
För Henrik återstår att föra in dagens gärning i Åljournalen.

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare