Företagstjänster Mina sidor

Naturens krafter är bara till låns - ERBJUDANDE

Redan för tio år sedan fanns en efterfrågan inom turistnäringen att energin de använde för sina anläggningar skulle vara förnybar. Det var en förutsättning för att locka besökare till en hållbar upplevelse. Men utbudet fanns inte alltid på nära håll.

En av de entreprenörer som var pionjärer kring hållbara anläggningar var Yngve Bergkvist, grundare av ICEHOTEL i Jukkasjärvi, Lappland. Hans dröm var att göra hela anläggningen till ett kretslopp. Man gräver där man står och lånar resurser från naturen, var hans måtto. Men lånar man ska man också lämna tillbaka. I Jukkasjärvi skördar man isen från Torneälven i mars. Under sommaren förvaras isen i stora kylrum för att senare bli byggstenar i årets ishotell.

Sen, när våren och sommaren kommer, smälter hotellet och den lånade isen rinner tillbaka till Torneälven. Kretsloppet är slutet. Samma bild ville Yngve skapa kring den energi som anläggningen kräver. Att använda enbart förnybar energi i kombination med att använda den smart var en dröm.

Jakten på en samarbetspartner startade, men uppe i norr fanns inget energibolag som kunde erbjuda det ICEHOTEL efterfrågade. En dag fick Yngve via sitt nätverk reda på att det fanns ett bolag, Gävle Energi, som var pionjärer på området. Kontakt togs och samarbetet startade.

Idag kan vi på Gävle Energi, med stolthet, se tillbaka på den tioåriga resa vi gjort tillsammans. Hur vi metodiskt energioptimerat hela anläggningen och skapat små kretslopp där vi använder energin fler gånger.

Idag har ICEHOTEL delvis egen energiproduktion i form av solceller som tar tillvara midnattssolen och omvandlar den till kyla för både isproduktion och för att hålla det nya hotellkomplexet ”365” tillräckligt kallt. Nytt för i år är nämligen att ICEHOTEL har 20 issviter även sommartid. Vi har också byggt ett system för solvärme som hjälper till att värma tvättstugan.

- Det senaste är temperaturmätning i alla stugor. Då skulle man via en dator i receptionen kunna se om de är för varmt i en stuga som inte är uthyrd. Men det är bara på idéstadiet än så länge., säger Peter Tahlén, affärsprojektledare.

Våra energiexperter följer utvecklingen och varje månad har vi uppföljning av energianvändandet. Vi kan snabbt se och återkoppla avvikelser, vilket känns tryggt för både oss och ICEHOTEL.

- Vi har också utbildat både den fasta personalen och säsongsarbetarna, berättar Marcus Wijk, projektledare för Energitjänster.

Genom åren har många halvknasiga ideer kläckts, några har blivit verklighet och några har vi lagt på is. Vi ser ICEHOTEL som en innovativ samarbetspartner som vi kommer att arbeta parallellt med många år framöver.

Tillsammans gör vi skillnad – och det har vi gjort i 125 år!

 

Fotograf/Illustration: Markus Alatalo, PinPin Studio och Asaf Kliger.

 

Svalka dig på ishotellet och värm dig med midnattssolen

Som kund eller personal på Gävle Energi har du möjligheten att vara bland de första gästerna som bor i ICEHOTEL 365 sommaren 2017! För att fira Gävle Energis jubileumsår bjuder vi dessutom på en värdecheck på 125 kronor.

Erbjudandet gäller endast på boende i mån av plats.  Sista bokningsdag med rabatten är den 11/6 2017. Värdechecken kan nyttjas till ICEHOTELs aktiviteter eller i shopen.

Boka på: icehotel.com. Uppge kampanjkoden GAVLEENERGI125 vid bokningen.

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare