Företagstjänster Mina sidor

En kaka kan göra skillnad

Precis som så många andra gymnasieelever har Adam André och Claes Järnkvist startat ett UF-företag under sin gymnasietid. Kakmixer skulle förenkla vardagen var deras tanke. Men vad ungdomarna inte visste var att deras produkt också skulle värma ensamma äldre.

 

Tillsammans gör vi skillnad - och det har vi gjort i 125 år!

 

Adam Andrè och Claes Järnkvist träffade Lasse Wennman på Matakuten.

 

-En del har pensionsavin i handen, berättar Lasse Wennman, Matakuten.

De vill inte tigga utan bevisa att de inte har pengar till mat. Ibland är det hemtjänsten som tipsar om fattiga pensionärer.

- Men det handlar inte så mycket om ekonomi utan om ensamhet. En del har pengar men unnar sig inget ändå utan spar som de gjort tidigare. Oftast är det änkor.

Oavsett om det är fattigpensionärer eller rika änkor – många äldre, alldeles för många, är ensamma, väldigt ensamma.

Adam och Claes har slagit sig ner vid ett bord på Matakuten. Lasse berättar för killarna att han varje dag hämtar närmare 800 kilo mat varje dag hos olika butiker. Maten kan hämtas av behövande i Matakutens lokaler men mycket kör Lasse ut till de olika stadsdelarna.

Lasse gör allt det här eftersom han vill göra skillnad och hjälpa de svaga i samhället. Från början var det mest utlandsfödda som sökte hjälp men allt eftersom har skaran utökats, bland annat med pensionärer.

Claes och Adam har lyssnat noga på Lasse och det är nu deras UF-företag, Easy baking, kommer in i bilden. Tanken var att de skulle lära sig hur det är att sköta ett företag men de har lärt sig så mycket mer. De har sålt sina kakmixar till privatkunder och varit med på två mässor. Men så fick de en oväntad köpare – Gävle Energi.

När Gävle Energi fick höra talas om produkten föddes tanken – äldre ensamma bjuder inte gärna hem någon om de inte har något att bjuda på. Med en kakmix är det bara att röra i vatten och kanske smälta smör. Det klarar de flesta av. Gävle Energi köpte 125 påsar och skänkte till Matakuten som i sin tur delar ut påsarna via hemtjänsten.

- Kokoskakan är min favorit. Det är något de vet vad det är och så luktar det så gott, säger Lasse och ser lite kaksugen ut.

Killarna är lite tagna över att deras UF-projekt kan leda till att gamla människor mår bättre, att deras ensamhet kan brytas, om än bara en kort stund över en kopp kaffe och en kaka.

- Yngre generationen kommer inte i kontakt med de äldre. Det är sjukt att det finns så mycket orättvisor. Jag var medveten om att det fanns klyftor men inte så här, säger Claes.

- Det är bra att vi kan hjälpa till. Det låter så bra när du säger det, fortsätter Adam och skänker Lasse en tacksam blick.

Snart är det dags för Easy Baking UF att lägga ner företaget ta klivet ut från gymnasiet. Men först ska de göra bokslut. Vad som inte kommer att synas i bokslutet är att varje kaka som blir till en bruten ensamhet är en vinst.

Tillsammans gör vi skillnad - och det har vi gjort i 125 år!

Fakta: Easy Baking UF drivs av Louisa Rehn, Nellie Sundström, Claes Järnkvist, Adam André och Mattias Törnström som alla läser ekonomi på Borgarskolan.

Matakuten startades av Lasse Wennman 2012 och drevs ideellt. Efter två år bildades en ideell förening.

 
Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare