Företagstjänster Mina sidor

Drönare i samhällets tjänst

Ett unikt samarbete mellan kinesiska forskare, näringslivet och Gävle Energi kan göra alla till vinnare. Allt det tack vare en drönare.

Den surrar som ett bålgetingbo, de små propellrarna vibrerar. Plötsligt lyfter den spikrakt upp mot den blå himlen. Drönaren hovrar en stund innan en av de kinesiska studenterna styr farkosten norrut.

Ett antal skyltar talar om att det pågår testflygningar med drönare över tre områden i Gävle. Det är GIS-företaget Geostar och  forskarstudenter från Kina som ska hjälpa oss hitta läckor i fjärrvärmenätet.

 Tianyi Jia, Yuncheng Lu, Tianzhu Xiang, Xinyu Wang från Wuhanuniversitetet i Kina, Zhongyuan Lu från Geostar och Niklas Lindmark från Gävle Energi

 Idag läcker det ut ungefär 150 kubik vatten varje dag och bara förra året hittades 30 läckor men antalet befaras stiga eftersom de äldre rören inte är lika hållbara som de nya och de blir just det – äldre.

Målet är att komma under 50 kubiks läckage. De stora läckorna är lätta att hitta. Dels syns ett moln av ånga och dels är vattnet som läcker ut ilsket grönt. Det är de små läckorna som är luriga.

Fram tills nu har vi letat läckor med hjälp av flygplan. En metod som är både dyrbar och rätt krånglig eftersom planen bara kan flyga på natten och när det är klart väder. Dessutom släpper flygplan ut koldioxid och det tar en månad att få resultaten.

Drönare kan vara framtiden men då gäller det att tekniken fungerar. Det är precis det som de kinesiska studenterna och Geostar ska testa. Drönaren, som är utrustad med gps, fotar med både värmekamera och vanlig kamera, den flyger på ungefär 150 meters höjd och är därmed långt ifrån lika väderkänslig som ett flygplan. Dessutom kostar metoden inte ens en tiondel av vad det gör med flyg och resultaten kan levereras inom ett par veckor.

Metoden har testats i Kina med gott resultat men eftersom det är svårt att få alla tillstånd där har Geostar valt att förlägga fortsatta tester här i Gävle. Tre områden har valts ut och på bara några dagar ska de vara färdigfotograferade.

Men vad händer om drönaren går sönder?

- Den singlar bara sakta ner till marken, försäkrar Johan P Bång, Geostar.

Efter sommaren vet Geostar om allt gått som det ska och om det går att erbjuda marknaden drönartjänsten.

FAKTA: Geostar är Kinas största företag inom geografisk information. 2014 valde de att förlägga sitt huvudkontor till Gävle och Teknikparken. Företaget ingår i GIS-klustret Future Position X. 

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare