Företagstjänster Mina sidor

Kustbevakningen värnar miljön med fjärrvärme

Kustbevakningen är en miljömyndighet. När de skulle bygga nytt i Atlasområdet tog stationschefen Tony Holmberg initiativet till att få fjärrvärme till båten.

För ett år sedan invigdes stationen och nu har de precis invigt fjärrvärmen.
Tony har slagit sig ner i Kustbevakningens sällskapsrum. De stora fönstren bjuder på en inbjudande utsikt med glittrande, spegelblankt hav.
- Tidigare körde vi diesel vid kaj för att värma upp båten. Det går åt mycket energi eftersom båtarna inte är så bra isolerade, berättar han.
Oskarshamn var först med fjärrvärme och det finns två isbrytare som värms upp på samma sätt.
- Det känns jättebra. Vi är ändå en miljömyndighet och Gävle Energi har varit otroligt hjälpsamma.
Men det var inte bara att sätta i kontakten. I höstas förbereddes båten för fjärrvärme. Ett ingrepp som enligt Tony inte var så stort.
- Det är fullt möjligt för andra båtar också men de måste ha en hemmahamn.
Kustbevakningen, försvaret, sjöfartsverket, vissa rederier och färjor är tänkbara användare.
- Det behövs tydlig styrning uppifrån, att man värnar om miljön.
Tony får förklara lite om miljöuppdraget.
- Vi har ansvar för miljön på statligt vatten. Läcker det olja och kemikalier ska vi påbörja begränsande åtgärder inom fyra timmar och påbörja upptagningen inom åtta timmar. Men liv går alltid först.
Området de bevakar är i första hand från norra Hälsingland till södra Uppland.
- Sen har vi tillsynsuppdrag och kontrollerar bland annat yrkesfisket, lastsäkerhet och farligt gods. Vi har också naturvårdstillsyn och tittar på olovlig vattenverksamhet, till exempel muddring. Privatpersoner ser oss oftast i juni och juli när vi gör nykterhetskontroller till sjöss.
Kustbevakningen har också internationella uppdrag. Bland annat har det handlar om att jaga pirater utanför Somalias kust för att säkra FN:s mattransporter.
- Jag var nere 2010 och 2012. Vi flög och letade pirater. Kustbevakningen har tre plan som har ett av världens mest avancerade sjöövervakningssystem. 2010 blev vår insats väldigt uppmärksammad. Vi hittade pirater vid varje flygning. Jag har aldrig varit så stolt över att vara svensk som då. 2012 hade antalet pirater sjunkit betydligt.
Tony var också vid Medelhavet 2015 när den stora flyktingvågen kom.
Han har fått något sorgset i blicken. De tragiska människoödena tynger men han vet att svensk kustbevakning gör skillnad så i maj åker han till Sicilien för att hjälpa båtflyktingar igen.
Det kan vara lätt att glömma närområdet och vardagen när omvärlden tränger på men det har inte Tony gjort. Vi tar upp tråden med fjärrvärmen igen.
- Området byggs ut med bostäder och det ska vara rent, säger han och nickar mot Gävle Strand. Jag ser bara fördelar med fjärrvärmen.
Fick han önska något skulle det vara fjärrkyla men än är nätet inte utbyggt så att Kustbevakningen kan få del av det.
- Vi skulle spara mer på det än på fjärrvärmen. Det går åt mycket energi för att kyla ner båten sommartid. Fjärrkyla är intressant även för andra länder.

 

Tillsammans gör vi skillnad - och det har vi gjort i 125 år!

 

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare