Företagstjänster Mina sidor

Nyheter

Konst uppåt väggarna

IDKA vill starta ett videoprojekt med mobil utrustning. Tanken är att de ska visa kortfilmer på husväggar. Nu har de fått bidrag från Gävle Energis Drivkraftsfond så att projektet kan genomföras.

Dags att söka sommarjobb

Har du fyllt 17 år och söker sommarjobb? Vi har flera spännande och lärorika jobb du kan söka. 

Kallt väder = dyrare el

Temperaturen visar rejält med minusgrader. Det betyder att elpriserna kan bli högre. Men det går att mota prishöjningen.

 

Är grannens gräsmatta grönare

Det är inte så vanligt att våra fjärrvärmeledningar läcker men självklart kan det hända. Du kan enkelt hjälpa oss att hitta läckorna.

Tung snö och strömavbrott

Tyvärr hör tung snö och strömavbrott ofta ihop. Just nu har vi två avbrott. Ett i Grinduga och ett i Främlingshem.

Byt bilen mot cykel och få bidrag

Om du köper en elcykel får du bidrag. Den 1 februari 2018 öppnas ansökan. Din ansökan skickar du till Naturvårdsverket inom sex månader efter köpet. Bidraget är på 25 procent av priset på fordonet eller max 10 000 kronor.

Tusen frågor om bredband fick svar

Vad är bredband bra för och hur djupt ska man gräva. Kan man skaffa den där dosan sen och hur ser tv-utbudet ut? Frågorna haglade när GavleNet hade kundträff.

23 januari är Elens dag

Att ha fungerande el är så självklart för oss att vi inte ens tänker på det i vardagen. Men den 23 januari är det Elens dag. En dag för eftertanke. 

Vägen in till arbetsmarknaden

Arbetslösa ungdomar får träffa företag på en speed date. Modellen kallas Vägen in och initiativtagare är Brynäs IF. Vi stödjer modellen och låter ungdomar få praktik hos oss.

Många nappar på appen

Att appen är en succé har vi vetat länge men nu kan vi till vår glädje meddela att den laddats ner över 10.000 gånger! Klimatsmart och ekonomiskt.

Energiskatten flyttar till Elnät

Du behöver inte bekymra dig men bara så du vet - den 1 januari 2018 flyttades energiskatten från din elhandelsfaktura till elnätsfakturan, enligt beslut från riksdagen. 

Skatteverket höjer energiskatten

Från och med 1 januari 2018 höjs energiskatten från 32,50 öre/kWh exkl. moms (40,63 öre/kWh inkl. moms) till 33,10 öre/kWh exkl. moms (41,38 inkl. moms). 

Ladda snabbt och säkert hemma

I februari erbjuder vi våra kunder en laddbox för hemmabruk. Det betyder att du kan ladda din elbil utan att behöva köra till en laddstolpe. Det behöver inte ens bli kostsamt eftersom regeringen precis har tagit beslut om att ge bidrag för laddboxar. 

Färre elavbrott

Det här året har vi investerat rejält i elnätet. Bland annat har vi grävt ner flera väderkänsliga luftledningar. Det betyder att det blir färre elavbrott i framtiden. 

Låt inte julen bli svart och kall

Men jag har ju köpt julklappar för alla pengar! Den unga kvinnan har inga pengar kvar till elräkningen och riskerar att få elen avstängd lagom till jul. Hon har ringt till Marita som har hand om inkassoärendena på Gävle Energi.

Cykelbana avstängd vid Murénbron

Cykel- och gångvägen mellan Murénbron och järnvägsbron kommer att stängas av måndagen den 18 december. Avstängningen gäller bara cykelbanan och berör alltså inte biltrafiken.

ATEA har egna laddstolpar

It-leverantören ATEA på Södra Skeppsbron kan numera skryta med egna laddstolpar. Därmed är de bland de första privata företagen i Gävle som har egna tankstationer för elbilar.

Vi stöttar Helges drivkraft

Det är som att trycka på två knappar samtidigt när man ber Lasse Hall och Johan Jämtberg berätta som fritidsgården Helges och Helges musikprojekt.
Hall och Jämtberg ÄR Helges och tvärtom. Utan dem skulle verksamheten inte finnas. Men de får ständigt kämpa för sin överlevnad.

Oseriösa försäljare

Det förekommer då och då att säljare från andra elhandelsbolag säger att de samarbetar med Gävle Energi eller att de köpt vårt elhandelsbolag, Gävle Energisystem. Det stämmer inte. Men är du tveksam till någon information du får – kontakta oss.

Barnkonventionens dag firades

Det blev ett rejält tryck när artisten Wictoria klev upp på scenen och lysande jättebollar studsade runt bland publiken. Nu vet 2.200 barn mer om vad de har för rättigheter.

 

 

Praktikanter och praoelever

Att ungdomar får en inblick i arbetslivet är viktigt. Hur ska de annars kunna veta hur det fungerar på en arbetsplats och vad olika yrken innebär? 

300 elever fick veta mer om energi och teknik

Det råder brist på ingenjörer inom energibranschen. För att möta framtidens behov anordnade vi för första gången Teknikföreläsningar på högskolan. 300 åttondeklassare kom för att lyssna.

De är inte ett ärende – de är människor

Att ha någonstans att bo och att slippa frysa är en självklarhet för många. Men inte för alla. Erika Larsson på Familjeslanten hjälper dem som har svårt att få pengarna att räcka till.

Vi gräver jättedike i Sätra

Cykelbana efter cykelbana spärras av med staket. Cyklister och gångtrafikanter får ta stora omvägar. Besvärligt och irriterande men jättediket i Sätra är nödvändigt.

Nu snurrar det säkert på Gavlerinkens tak

Att arbeta på hög höjd och hantera delar som väger hundratals kilo tillhör inte vanligheterna för Gävle Energis personal. Men vindsnurrorna på Gavlerinkens tak behövde en renovering och nu är jobbet gjort.

Gävle Energi fortsätter samarbeta med Brynäs IF

Johan Cahling, Brynäs IF:s vice klubbdirektör, pratar om en ”perfekt match”. Då handlar det inte om en hockeymatch utan om relationen mellan energibolaget och idrottsföreningen. Ett partnerskap som varat i över 20 år, det längsta i föreningens historia.

Monter = mötesplats

Vår monter i Gavlehovshallen är klar!
Som vanligt ligger Gävle Energi i framkant. Vår monter är den första att bli klar.

Är det dig vi söker?

Söker du jobb inom elkraft? Vi har jobben.
Just nu söker vi tre medarbetare. De tjänster som ska tillsättas hittar du nedan.

Energi i rättvisans namn

Energieffektivisering i bebyggd miljö. Det är ämnet för Mattias Gustafssons doktorsavhandling. Men det finns ytterligare en dimension - rättvisa och medmänsklighet.

Olof Knagge först med solceller

Olof Knagge blev första bostadsrättsföreningen i Gävle med solcellsanläggning. Flera föreningar och företag är på gång. 

Miljön lika viktig då som nu

I personaltidningen Kontakten, nummer 2 år 1998, skrev miljösamordnare Inger Lindbäck en krönika. Nästan 20 år har gått men krönikan är lika aktuell idag som den var då.

50 år med klimatsmart fjärrvärme

Kustbevakningen har gjort det. Gavlehovshallen har också gjort det liksom Fjärran Höjderbadet, de flesta bostadsrättsföreningar och villaägare. Till och med sittpuffarna på Börsplan har anslutit sig.

Sten Nordström tryckte på startknappen

Varde ljus - och det blev ljus av en mycket speciell sort. Grosshandlaren Sten Nordström nickade belåtet när den första lampan tändes. Det var fredag 23 september 1892 och föga anade han att den här dagen skulle uppmärksammas 125 år senare. Elektriciteten hade gjort sitt intåg i Gävle.

Gävle kommun vann laddguldet

Den 5 september på Fores i Stockholm utnämndes Gävle kommun till landets bästa elbilskommun.

Barnen i lådan lär sig om energi

Finns det energi i en banan, kan man elda knäckebröd och kan en hel klass få en kyckling att pipa? Frågorna är många och kluriga när energipedagog Samuel Costa Nordvall besöker barnen i klass 1 A på Lillhagsskolan.

Här får ditt skräp nytt liv

1966 var gas helt ute i Gävle och gasklockorna på Brynäs stängdes men nu har en ny gasanläggning växt upp i Forsbacka. Här, hos Gästrike Ekogas, omvandlas det du slänger till miljövänligt bränsle.

Ensamvargarna på driften letar fel

Klockan är 14:13. En pulserande larmsignal hörs. Hasse Lind börjar genast kontrollera vad som är fel. Han är en av fem som dygnet runt bemannar Gävle Energis driftcentral.

 

Joakim kämpar för klotterfria nätstationer

När Joakim Tillman gick på gymnasiet dokumenterade han klotter och markerade det på en GIS-karta. Han såg samma mönster då som nu när han jobbar som klottersanerare.

Nu är de ute och cyklar på Gävle Energi

Cykling är en stor del av Kjell Westbergs livsstil. Nu går han för vinst i CykelVasan. Men i tonåren blev han så illa skadad att han blev rädd. Det har han övervunnit och nu kör han för livet.

 

Ladda din mobil på Gävle Stadsfest

Behöver du ladda din mobil mellan konserter, mat och shopping på Gävle Stadsfest? Då kan du gå till Slottsparken och kika in i mattältet. Där har vi nämligen satt upp en laddstation för mobiler.

Fiberteknikern som vägrade ta semester

När de flesta andra suckar och längtar efter en extra semestervecka går Janina Önnebro glatt till jobbet. Hon tycker att alla arbetsuppgifter är lika kul och ledigheter är bara ett avbräck i allt det roliga.

Bionär är lösningen för de som är lite utanför

Bionär handlar inte om en biograf nära dig utan om förnybara bränslen. Tyvärr når fjärrvärmenätet inte ut till alla och för att de som bor en bit ifrån centrala Gävle och värmekraftverket Johannes också ska ha tillgång till fjärrvärme finns lösningen Bionär.
Bionär finns på 32 ställen, bland annat i Gävle, Sandviken, Avesta, Uppsala och Tierp.

Full fart mot framtiden

Gävle Energi fyller 125 år i år. Historien är redan skriven men hur ser framtiden ut?
Håkan Jönsson, vd, för bolaget, lutar sig tillbaka i stolen, lägger händerna bakom nacken och konstaterar:
- Konkurrensen har varit minimal men så är det inte idag.

 

Att byta en nätstation

Det är fortfarande tidigt men morgonsolen har redan börjat värma upp ängen och den smala grusvägen i Hedesunda. De två nätstationerna står redo: en att fraktas bort, en att flyttas till sin nya plats. Men innan elen stängs av och bytet kan börja finns det fortfarande saker kvar att göra.

Den 1 juli höjs elskatten

Den 1 juli höjs elskatten med tre öre per kilowattimme. Om ett halvår kommer ytterligare en höjning.

Bland moln och lyktstolpar

Hur går det egentligen till när lamporna byts ut i lyktstolparna? Och hur hanterar man getingbon långt ovanför marken? Följ med elteknikern Patrik Sundström högt, högt upp i luften. 

Vilket bolag har det lägsta elpriset?

Då och då förekommer det uppgifter i media om vilka elbolag som sänkt respektive höjt elpriset mest. Vi vet att Gävle Energis elnät är det näst billigaste i Gävleborg. 

När värmen går på sparlåga blir det rusch i Johannes

Den knallröda 80 meter höga skorstenen i Skogmur lyser som ett utropstecken. Men skorstenen är bara en liten del av kraftvärmeverket Johannes. Magnus Hedlund, som varit med sedan start, bjuder på en guidad tur.

 

Appen en succé!

8.000 har laddat ner Gävle Energis app. Björn Jansson på Tempo i Bomhus är en av dem. Han har blivit något av en energinörd på kuppen. Det är Gävle Energi-appens fel eller snarare förtjänst.

Energiskattehöjning på el

I enlighet med energiöverkommelsen från 2016 så har Riksdagen beslutat att höja energiskatten på el för hushåll och tjänsteföretag. Höjningen träder i kraft den första juli i år.

Naturens krafter är bara till låns - ERBJUDANDE

Redan för tio år sedan fanns en efterfrågan inom turistnäringen att energin de använde för sina anläggningar skulle vara förnybar. Det var en förutsättning för att locka besökare till en hållbar upplevelse. Men utbudet fanns inte alltid på nära håll.

Tävla om Furuviksbiljetter

I sommar tänker Furuviksparken slå publikrekord igen och Gävle Energi hjälper till. I och med vårt 125-års jubileum tävlar vi ut 125 inträdesbiljetter till Furuvik.

En kaka kan göra skillnad

Precis som så många andra gymnasieelever har Adam André och Claes Järnkvist startat ett UF-företag under sin gymnasietid. Kakmixer skulle förenkla vardagen var deras tanke. Men vad ungdomarna inte visste var att deras produkt också skulle värma ensamma äldre.

 

Tillsammans gör vi skillnad - och det har vi gjort i 125 år!

 

Drönare i samhällets tjänst

Ett unikt samarbete mellan kinesiska forskare, näringslivet och Gävle Energi kan göra alla till vinnare. Allt det tack vare en drönare.

83 nya laddstolpar tar Gävle till toppen

Idag finns 23 laddstolpar för elbilar runt om i Gävle kommun. Snart kommer ytterligare 83 stolpar att sättas upp. I första hand är det Omvårdnad Gävle som får tillgång till laddstolparna men en del av dem kommer även att kunna användas av allmänheten.

125 år firas med 125 biljetter till varje GIF-hemmamatch

I år är som bekant ett jubileumsår där vi firar 125 år som energibolag. Det kommer vi att fira på flera olika sätt och vi börjar nu med en hel massa matchbiljetter till GIF:s hemmamatcher. Alla har chansen att vara med och tävla och vinna biljetter till föreningar, företag, skolklasser och vänner. 

Matavfall blir biogas i Forsbacka biogasanläggning

I Ekogas biogasanläggning i Forsbacka kommer snart det matavfall som samlas in i regionen att produceras till biogas. Biogasanläggningen byggdes upp under 2016 intill komposteringsanläggningen Mullbacka. Nu återstår endast ett par delar innan driftstarten i slutet av april. 

Ockelbo erbjuds fiber – klart för fortsatt byggnation i Åmot

Takten för fiberutbyggnaden i Gävle och Ockelbo ligger på rekordhöga nivåer. De senaste två åren har över 3 000 villor anslutits till Gävle Energis fibernät GavleNet. De kommande åren ligger ett stort fokus på landsbygdsområdena i Ockelbo kommun.

Playday i Gavlerinken

Tisdag 28 februari var vi på Playday i Gavlerinken. Brynäs IF och projektet En bra start arrangerar en dag för sportlovslediga barn att komma och prova på olika fritidsaktiviteter. Ingen kostnad och inga förkunskaper krävs, alla är välkomna.

Ski and Meet i Kungsberget

Torsdag 23 februari var vi i Kungsberget på Ski and Meet. Vi hade en bra dag med strålande vinterväder och härlig skidåkning!

Gävle Energi fyller 125 år

Sedan 1892 har vi utvecklat Gävle och regionen med el, värme och bredband. I år fyller vi 125 år och det ska vi naturligtvis uppmärksamma och fira. 

Första energibolaget med fossilfri fordonsflotta

Sedan tidigare har vi ersatt traditionella personbilar med el- och gasdrivna alternativ. Men nu är alltså även våra tyngre fordon fossilfria. De drivs nämligen numera med det fossilfria bränslet HVO.

Superduper Hockey Night

Var med och slå rekord! Nu ska vi sätta damhockey på kartan. Lördag 14 januari spelar Brynäs IFs damer mot Djurgårdens IF i Gavlerinken, direkt efter herrarnas SHL-match. Vi ger en guldtia till damhockeyn för varje åskådare på dammatchen. Nu ser vi till att det blir många guldtior!

Ny solcellsanläggning i drift

Lagom till julafton så monterades och driftsattes den sista av de två solcellsanläggningarna som nu finns på vårt tak. Förutom att de nu gör sitt till att minska fastighetens energibehov, så ger de även en trevlig indikation om vårt omfattande hållbarhetsarbete i stort.

Mångmiljonstöd för bredbandsutbyggnad i Gävle och Ockelbo

Nästan 22,5 miljoner kronor kan nu göra det möjligt för byar i Gävle och Ockelbo att få fiber. Länsstyrelsen Gävleborg har nämligen beviljat Gävle Energi ekonomiskt stöd för att bygga ut bredbandsnätet. Men det hänger på att det finns tillräckligt stort intresse för att byggnationerna ska bli av.

Samarbete ger ljusare tider på Hille IP

Ny energieffektiv belysning på Hille IPs naturgräsplan gör det möjligt för fotbollsintresserade att spela och träna fotboll även kvällstid. Detta är resultatet av ett samarbete mellan Hille IF och Gävle Energi där energibolaget bidragit med material och installation.

Gävle Energi bygger 166 nya laddplatser under 2017

Gävle Energi hårdsatsar på laddinfrastruktur för elfordon. Hela 83 laddstationer och totalt 166 nya laddplatser uppförs i och omkring Gävle under 2017. Insatsen ska stötta en omställning till fossilfria transporter i regionen och påbörjas nu i december. Arbetet beräknas vara klart om ett år.

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare