Företagstjänster Mina sidor

Frågor och svar

Här har vi samlat frågor och svar rörande Ladda hemma

Hur fungerar laddboxen rent tekniskt?
Vi vill göra laddning av elbil så enkelt och säker som möjligt. Se laddboxen som ett smart eluttag som kan prata med din elbil och elbilens batteri. Den ser till att ladda ditt fordon på ett säkert sätt och när bilen inte laddas eller är fulladdad är kabeln inte strömförande.

 

Vad kostar ladda hemma?
Laddbox Garo 22 kW wifi, inkl standardinstallation - 15 800 kronor inklusive moms.
Laddbox Garo 22 kW wifi inkl standardinstallation och energimätare - 17 800 kronor inklusive moms.


Vad är fördelarna med laddbox jämfört med laddning ur ett vanligt uttag?
Vanliga uttag är inte alltid skapta för kontinuerlig laddning med högre strömstyrkor.
En laddbox är konstruerad för elbilsladdning och dessutom behöver du bara en kabel. Samma kabel som du använder när du laddar hemma kommer du att kunna använda på exempelvis parkeringshus där det inte sitter fasta kablar.

 

Kan jag använda boxen till annat än fordonsladdning?
Nej, du kan inte ladda andra saker via boxen.

 

Vilken ampere är vanligast?
För de flesta räcker det med 16 ampere. Möjligheten finns att ställa upp eller ned boxen om du byter vanor eller köper ny elbil.

 

Har boxen en speciell sladd?
Vi erbjuder en box med standarduttaget Typ 2, så att även bilar med Typ 1 tillsammans med adapterkabel ska kunna nyttja laddboxen. Därmed inte en fast sladd eftersom att det finns fler typer av kontakter på marknaden.

 

Kan min bil laddas med den här laddboxen?
Boxen är förberedd för både 1-fas laddning och 3-fasladdning. En bil med 1-fas-laddning laddas med kabeln som kom med bilen från försäljare, kabeln är anpassad för den typen av laddning oavsett om boxen är 1-fas, 2-fas eller 3-fas. Det går inte att ladda en bil som har 1-fas-laddning med 3-fas-kablage. Använd den kabeln som kom med bilen för att ladda! Den är dimensionerad för bilens förutsättningar.

 

Hur skiljer sig laddboxen mot de snabbladdare som finns på allmänna platser?
Riktiga snabb- och semisnabbladdare finns på platser där du är beroende av en snabb laddning. Där sker laddningen med likström som laddar bilens batteri direkt. Laddboxen genererar växelström som omvandlas av bilens inbyggda växelriktare som i sin tur laddar bilens batteri.

 

Hur lång tid tar det att ladda fullt?
Laddtider är varierande. Det viktiga är att din elbil kommer att vara fulladdad varje morgon. Vi pratar mil – hur mycket har du kört idag? Det du kör på dagen laddar du på natten och det är den laddningen som laddboxen tillgodoser.

EffektLaddade mil per timme
1-fas 16A (3,7 kW) Cirka 2 mil per timme
2-fas 16A (7,4 kW) Cirka 4 mil per timme
3-fas 16A (11 kW) Cirka 5 mil per timme

 

För att ladda snabbare måste säkringen höjas, men det är inte säkert att bilen alltid klarar av det. Kolla därför först upp vilken effekt bilen klarar av att ta emot. Observera också att huvudsäkringen bör ligga på minst 20A för denna last, en uppsäkring av huvudsäkringen är annars något att rekommendera. Detta sköter vi givetvis för kunden!

 

Kan jag ladda alla elbilar, även Tesla?
Tesla har en egen variant, men laddningen fungerar fint med övergångsadapter. Vilka kablar just du behöver tar du med din bilåterförsäljare, det viktiga är att det ska fungera med en laddare med Typ2-uttag.

 

Kan jag skaffa laddbox ifall jag bor i lägenhet?
Bor du i lägenhet går beslutet via din hyresvärd, men vi kommer erbjuda laddboxar för bostadsrättsföreningar och företag med där måste behoven tittas på från fall till fall. Bor du däremot i radhus och har en egen elmätare på parkeringsplatsen kan du köpa ”Ladda hemma-paketet”.

 

Erbjuder ni enbart produkten till Gävlebor?
Initialt lanseras produkten enbart i Gävle kommun.

 

Är laddboxen skyddsklassad?
Ja, den tillhör IP-klass 44. Dvs byggd för utomhusbruk.
IP44 = Sköljtät

 

Finns det någon risk med att ladda elbilen?
I ett vanligt vägguttag – ja. Huset kan i värsta fall ta eld på grund av överhettade vägguttag.
Med vårt erbjudande där auktoriserade elektriker utför installationsarbetet och med vår trygga laddbox är risken minimal för att några större fel ska kunna uppstå. Gävle Energi använder själva denna typ av laddbox till sina elfordon och har gjort i många år utan några incidenter överhuvudtaget.

 

Visar boxen laddningsstatus?
Boxen visar när den är tillgänglig för laddning och om laddning pågår. Den indikerar också om något är fel.

 

Vad kostar det att köra på el?
Beror på hur många kWh/mil din bil behöver men runt 2kr/mil med dagens elpris.

 

Hur långt kan jag köra på en laddning?
Det beror helt på hur länge du laddar, din bil och dess kapacitet. Elbilar har generellt en räckvidd mellan 100-500 km medan så kallade Plugin-hybrider har en räckvidd på mellan 25-50 km - beroende på temperatur och väderlek.


Installationen

Hur länge behöver jag vänta på min laddbox efter beställning?
– Det är ca 3-4 veckors leveranstid och du har två veckors ångerrätt från erlagd beställning.

 

Vad innehåller installationen?
I erbjudandet ingår en standardinstallation. Standardinstallationen inkluderar följande åtgärder:
• Montage/anslutning till ladduttag
• Ny huvudledning till ladduttag, inkluderar 5 meter kabel.
• Anslutning till matande ände
• Kontroll/provning/märkning/protokoll
• Jordfelsbrytare typ B samt installation av denna.

 

Vad är en energimätare?
Som tillägg finns energimätare. Energimätaren installeras i elcentralen och kopplas samman med laddboxen för att aktivera automatisk laststyrning. Med automatisk laststyrning styrs laddningen ned när det övriga hushållet behöver mer el, laddningen bromsas eller stängs av för att förhindra att säkringarna löser ut på grund av för hög last. Med en energimätare behöver Kunden inte oroa sig för hur lasten är fördelad, inga prioriteringar av hushållssysslor behöver heller göras för att undvika att säkringarna löser ut.

För att installera en energimätare behövs ledig plats i elcentralen. Det blir även en extra kabeldragning för att boxen och mätaren ska kunna kommunicera med varandra. Extra kostnader tillkommer för denna installation, ange i beställningen om energimätare är av intresse för att få separat offert.

 

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare