Företagstjänster Mina sidor

Elavbrott och andra kriser

Vi är lite bortskämda med att elen alltid levereras och att det sällan blir avbrott på våra nät. Men det kan hända, speciellt vintertid. Är du förberedd om elen går?
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har gjort en undersökning som visar att speciellt ungdomar är dåligt förberedda. Till exempel är det få som kan ta emot information från omvärlden om elen försvinner och ännu färre har vatten för tre dagar.

Allmänna rekommendationer
Den allmänna rekommendationen från MSB är att alla privatpersoner förbereder sig för att klara minst tre dygn vid en kris.
Förutsättningarna varierar naturligtvis på hur du bor, hur stor familjen är och på hälsotillståndet men vintertid för en frisk familj i villa på en mindre ort gäller följande om el, tillgången på vatten eller om andra viktiga samhällsfunktioner slås ut vintertid.

Tre dygn
Det går åt 3-5 liter vatten per person och dygn. Vattnet räcker då till mat, dryck och till att tvätta sig lite. Om det blir vattenbrist en längre tid brukar kommunen köra ut nödvatten till ställen där man kan hämta vatten i egna kärl.
Ha en batteridriven radio. Sveriges Radio P4 är beredskapskanalen. Det går också att lyssna på radion i bilen och kanske ladda mobilen samtidigt om du har en laddare som fungerar i USB-uttag. Lyssna och ladda medan du kör så att bilbatteriet inte dras ur.
Använd mobilen endast till nödsamtal för att spara batteriet.
Ha mat hemma som inte behöver lagas till.

En vecka
Varar krisen en vecka eller mer måste du ha någon form av alternativ uppvärmning, till exempel ved- eller fotogenkamin. Har du ett lite äldre hus med 2-glasfönster kommer inomhustemperaturen att vara 5 plusgrader efter ett dygn om det är 20 minusgrader ute. Är det nollgradigt tar det fyra dygn.
Vatten behövs precis som vid kortare avbrott, alltså 3-5 liter per person och dag.
Se till att ha mat hemma. Torrvaror som pulvermos, pasta, ris, nudlar, flingor och pulversoppor är bra liksom konserver av olika slag. Nötter, mandlar och frön ger bra med energi. Glöm inte dryck som till exempel färdigblandad juice, te och buljong.
En pannlampa underlättar när du ska utföra sysslor i hemmet och du inte har någon elbelysning.
Tänk på att även matbutiken kan ha elavbrott och kanske inte har alla varor du är van vid. Har de också drabbats kan du möjligen handla med kontanter men inte med kontokort.

Gävle Energi logo

Gammal webbläsare

Upplev webben säkrare och snabbare med en ny webbläsare.
Vi har optimerat Gävle Energi för morgondagens krav på tillgänglighet.
Läs mer här browser-update.org
Tips: Du surfar alltid uppdaterat med din smartphone.

Uppdatera webbläsare