Prognos för elpriset i januari

Vad baserar vi månadens elpriser på? Här kommenterar vi den löpande utvecklingen på elmarknaden.

Prognos

Svårt att prognostisera prisutvecklingen men många faktorer pekar på en oförändrad prisbild.

Påverkande faktorer

Den hydrologiska balansen har stärkts väsentligt under december.

Väderprognoserna för resten av vintern ser ut att vara mildare än normalt.

Norge och de svenska fjällen mer nederbörd än normalt.

Priserna på kontinenten är väsentligt högre än i Norden, vilket vid kall väderlek, lite vind eller större störningar snabbt smittar av sig på våra priser i Sverige, i synnerhet de sydligare prisområdena.

Vårt elhandelsteam förklarar

December bjöd på varierande väder, vilket resulterade i ett varierande elpris. Månadens inledning präglades av kalla och vindfattiga förhållanden i Nordeuropa. Precis som vi tidigare varnat för, ledde detta till kortvarigt skyhöga elpriser – framför allt på grund av låg vindkraftsproduktion.

Mellan högtrycken har det varit kraftiga lågtryck som gett oss betydligt mer nederbörd än normalt och betydligt varmare temperaturer än normalt. Den hydrologiska balansen (vattenmängden i mark, vatten och snömagasinen) för Norden har stärkts kraftigt under månaden och ligger i skrivande stund på plus ca 15 TWh jämfört med ett normal år.

Priserna på gas och kol ligger på ungefär samma nivå nu som för en månad sedan. Däremot har priset på utsläppsrätter ökat under december, vilket har drivit upp elpriserna på kontinenten.

Samtidigt har Ukraina slutat att transitera gas från Ryssland, något som minskar försörjningstryggheten på kontinenten. Detta har i sin tur höjt terminspriserna, vilka påverkar kostnaderna för bundna elavtal.

Januari inleddes med kallt väder över stora delar av Skandinavien. Detta har drivit upp elpriserna i de sydliga prisområdena i Sverige. Väderprognoserna för resten av vintern pekar dock mot mildare temperaturer än normalt, samt normala till något högre nivåer av nederbörd i Norden.

Prisskillnaderna (som beror på stor prisskillnad på kostnaden att producera el mellan olika kraftslag) mellan Norden och kontinenten skapar stora prisvariationer.

De stora prisskillnaderna mellan Norden och kontinenten beror på skillnader i produktionskostnader mellan olika kraftslag. Där vi bevittnar höga priser i Norden så fort priset kopplar mot de kontinentala som har betydligt högre produktionskostnader (vilket bl.a. sker vid kyligt väder och eller lite vind). Kärnkraftsreaktorn Forsmark 3 är ur drift och väntas åter först i slutet av januari, vilket gör systemet extra känsligt för kallare väder eller minskad vindkraftsproduktion.


Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos enskilda medarbetare. Åsikterna kan ändras utan varsel. Vi tar inget ansvar för handlingar baserade på vår information.

Publicerades den 8 januari, 2025.

Gå till nyhetsarkiv