Högre elräkningar att vänta – ta reda på vad det innebär för dig
Allt tyder på väsentligt högre elräkningar under vintermånaderna – hur kan du förbereda dig på bästa sätt?
Inför vintermånaderna finns det många som är orolig över sin elräkning. Allt tyder på att vi kommer att få högre elpriser framöver vilket kommer att märkas när man ska betala sin elräkning. Men hur stor skillnad kommer det egentligen att bli i plånboken? Vi har jämfört snittkostnaden för våra rörliga elavtal under december månad 2021 med den prognos som finns för vintermånaderna säsongen 2022/2023.
Vad är min årsförbrukning?
Först måste du få koll på din årsförbrukning. Generellt kan man säga att en lägenhet förbrukar mellan 2000 – 4000 kWh per år. Ett radhus, eller en villa med fjärrvärme, ligger runt 5000 kWh per år. Hus med värmepump förbrukar runt 12 000, medan en eluppvärmd villa kan göra av med upp till 25 000 kWh per år. Sen spelar det såklart roll hur många som bor i bostaden och vilka energivanor man har. Din årsförbrukning kan du enkelt se om du loggar in i vår energiapp eller på Mina Sidor.
Hur mycket högre blir min elräkning?
För de kunder som gör av med cirka 2 000 kWh per år betalade man, med ett rörligt elavtal, i snitt 600 kr för elen i december 2021. Under de kommande vintermånaderna bör du räkna med en ungefärlig kostnad på 1 500 kr per månad. Har du i stället en eluppvärmd villa och gjorde av med 20 000 kWh i december 2021, och hade rörligt avtal, blev kostnaden runt 6 000 kr. Med samma förbrukning kan räkningen för din el i vinter landa på 15 000 kr per månad. Vissa månader kan räkningen bli högre och andra något lägre och marknaden förväntar sig allra högst pris i januari. Då elpriset påverkas av många faktorer, som exempelvis väder, vind och omvärlden, bör man också komma ihåg att det här är ett riktmärke och inte en exakt summa. Elpriset för december 2021 var även cirka tre gånger högre än december 2020, så det är stora skillnader för många hushåll.
– Har man inte redan en buffert är det viktigt att försöka se över sina möjligheter att lägga undan lite extra, säger Anton Holton, affärsenhetschef och VD för Gävle Energi och Söderhamn Näras gemensamma elhandelsbolag. Vi förstår att det kommer att slå hårt mot hushållen och har man en eluppvärmd villa kan man få ökade kostnader med upp emot 40 000 kr den här vintern.
Hade du ett fastprisavtal 2021 som nu löpt ut kommer skillnaden att bli ännu större. Utöver själva elkostnaden så betalar man också elskatt och elnätsavgifter.
Vad kan jag göra?
Oavsett vilket elavtal du har så måste alla hjälpas åt och tänka till kring sin elanvändning och spara energi. Så väl stora företag som små hushåll gör skillnad och alla spelar roll i vårt gemensamma energisystem.
Det finns både små och stora åtgärder man kan göra för att sänka sin förbrukning. På kort sikt kan det handla om att skapa energismarta vanor som att stänga av allt som är på standby, tänka till kring sin hushållsel och försöka anpassa sin förbrukning. Här kan du se flera energispartips. Är du aktiv och intresserad så kan man välja ett timprisavtal där man med teknikens hjälp anpassar sin vardag utefter aktuellt elpris och på så vis får ner sina kostnader. Det gäller dock att hela tiden tänka till annars är risken stor att du i stället betalar mer än du skulle gjort med ett rörligt elavtal. Här kan du läsa mer om de olika avtalsformerna.
Även om du inte har ett timprisavtal så är det bra att försöka tänka på att inte använda elen vid de tider på dygnet då ”alla andra” gör det. Trots allt styrs elmarknaden av tillgång och efterfrågan, och kan man fördela efterfrågan över dygnet kommer det påverka marknaden positivt och på sikt bidra till att sänka priserna.
Ladda ner vår energiapp för full koll
Oavsett om du har elbil och ett uppkopplat hem, eller bor i en lägenhet utan smart styrning, så finns det något i appen för alla. Följ och förstå din energianvändning och se när på dygnet du förbrukar som mest för att sen göra smarta val som kan märkas i din plånbok. Här kan du läsa mer om appen. Du laddar enkelt ned den på AppStore eller GooglePlay och loggar in med BankID.
Publicerades den 2 september, 2022.
Gå till nyhetsarkiv