Ditt affärsområde heter ju Energitjänster, vad pysslar ni med?
Allt mellan himmel och jord som rör energi hos våra kunder. Vi jobbar lite som konsulter mot kunderna och med våra drifttjänster kan vi ha koll på deras anläggningar när det gäller ventilation, värme, kyla. Vi gör utredningar i olika former, som förstudier, energikartläggningar och energideklarationer. Vi kan även agera projektledare gällande exempelvis energibesparande åtgärder i kundens anläggning. En ny del som vi jobbat med sedan några år tillbaka är fordonsladdning och solcellslösningar hos våra kunder.
Vad gör en projektledare på Energitjänster om dagarna?
Jag leder våra uppdrag och projekt, vilket kan innebära allt från att jag utför en energideklaration åt en bostadsrättsförening till att jag hjälper en stor industri att få fjärrkyla.
Jag är certifierad energikartläggare så jag ansvarar över det området och utför även energideklarationer, energianalyser och tar fram åtgärdsförslag. På en liten avdelning får man hjälpas åt på alla områden så jag stöttar också mina kollegor när det gäller solceller, fordonsladdning och liknande saker.
Vilka egenskaper är bra att ha i din roll?
Stark och snygg! Nej då, jag skulle säga att det är bra om man är ”all-round” i sin kunskap om energi. Man måste behärska lite av varje för att förstå hur saker och ting hänger ihop i en fastighet eller industri, så att man förstår varför det blir som det blir i slutändan då de olika systemen påverkar varandra på olika sätt.
Det är också viktigt att vara lyhörd. Jag har mycket kundkontakt och ofta kommer jag in som expert i en fungerande driftorganisation. Då är det viktigt att de ser mig som en resurs och att de inte känner att jag klankar ner på deras arbete. Därför är det viktigt att ha en lyhörd framtoning så att man inte trampar någon på tårna.
Hur kommer det sig att du hamnade i energibranschen?
Jag hade från början siktet inställt på att bli VVS-konstruktör och gick en fyraårig teknisk utbildning, som det kallades på min tid. När jag hade gått sista året började utbildningarna göras om och högskoleingenjörerna var på ingång. Då läste jag ett år på högskolan där jag hade en lärare som hade ett konsultbolag, och han var en av de första som höll på med energieffektivisering. Han frågade om jag ville börja jobba hos honom, och visst ville jag det. Och där blev jag kvar.
Sedan har jag inte ritat en VVS-konstruktion i hela mitt liv! Så det blev inte riktigt som jag tänkte från början. Istället har jag jobbat med energi på olika sätt, som konsult, projektledare och energiansvarig, på olika företag.
Hur är det att jobba på Gävle Energi?
Jag trivs bra! Här får man bra förutsättningar att utföra sitt arbete och det är inget tjafs. Arbetskamraterna har jag också trivts med från första början och det är det största pluset.