Energismarta kockar i Gävles förskolor
Hur kan man jobba mer energismart i köket? Vår Energipedagog Samuel lär upp energismarta kockar.
Genom workshops och enskilda besök i köken ska kockarna få kunskap och insikt i hur de kan jobba mer energismart.
– Gör kockarna medvetna val och förändrar vissa arbetssätt så kommer de att kunna minska sin elanvändning i köket, säger Samuel.
I en förskola är det främst belysning och ventilation som drar mest el. Köket kommer först på tredje plats.
Förändrat arbetssätt
Utbildningen är uppbyggd i fem steg och modellen kommer från ett samarbete med Energipedagogerna på Göteborgs Stads Lokalförvaltning. I första steget får alla kockar ha en workshop om energi och miljö. I nästa steg åker Samuel ut och gör platsbesök i alla kök. Där får han chans att gå igenom enskilt med varje kock vilken köksutrustning de har, hur de jobbar och vad de kan förändra i sitt arbetssätt. Hur börjar du arbetsdagen? När startar du diskmaskinen, ugnen och fläkten? Hur ser det ut i frysen och hur packas varorna? Det finns många frågor att gå igenom. I slutet av besöket tar de tillsammans fram ett par energisparmål som Samuel kan följa upp med kocken senare.
I höst kommer alla kockar återigen att träffas i stor grupp där de kan ta del av varandras erfarenheter och nya beteenden. Kanske har någon börjat koka gröt på ett annorlunda sätt eller startat fläkten vid en annan tidpunkt.
Hjälpmedel och pepp
Varje månad får kockarna ett mejl med statistik på sin elanvändning så att de lätt kan följa hur det går. Var det kanske någon dag som elanvändningen var högre och vilken mat lagades då?
– I mejlet får de dessutom pepp och uppmuntran att jobba framåt och utmana sig själv att testa nya arbetssätt, säger Samuel.
Tidigare har Samuel haft en energi-och miljöutbildning för alla pedagoger i förskolorna.
– När nu även kockarna får ett energismart beteende så blir det också som en påminnelse till hela förskoleverksamheten att fortsätta jobba energisnålt, avslutar Samuel.
Det här är nummer 7 av 100 framsteg som vi gör för en bättre morgondag. Här kan du läsa mer om varför vi tycker det är viktigt att göra skillnad. #100framsteg
Publicerades den 30 april, 2020.
Gå till nyhetsarkiv