Förberedelser för effektavgifter är igång
Alla elnätsföretag i Sverige ska införa en ny prismodell som bland annat inkluderar effektavgift.
Vårt dotterbolag Gävle Energi Elnät räknar med att införa ändringen hösten 2026.
Syftet med en prismodell med effektavgift är att hushåll och mindre elanvändare i större utsträckning börjar anpassa hur de använder sin el, vilket dessutom ska ge hushållen mer rättvisa kostnader. Anledningen till det är att samhällets elanvändning ökar och att det vid vissa tidpunkter blir trångt i elnäten, vilket kan leda till en form av effektbrist, som i sin tur till exempel kan hindra kommuner och företag från att växa.
Arbeten pågår runtom i Sverige för att bygga ut elnäten men det är kostsamt och tar lång tid. Med en mer utspridd användning av elen bidrar vi gemensamt till att elen räcker till fler och håller samtidigt nere kostnaderna för elsystemet.
Vad innebär effektavgiften?
Grunden i effektavgiften är att användning av mycket el på samma gång, vid en tidpunkt då efterfrågan är stor, kommer att kosta mer.
Motsatt ska den som sprider ut sin elanvändning eller flyttar den till tider på dygnet då efterfrågan är mindre, kunna hålla nere sina kostnader.
Intäktsneutral prismodell – elnätsbolagen ska varken gå plus eller minus
Enligt riktlinjerna från Energimarknadsinspektionen ska den nya prismodellen vara intäktsneutral på totalen. Det innebär att vi som elnätsföretag varken tar mer eller mindre betalt av våra kunder. Enskilda kunder däremot kan komma att få högre kostnader medan andra kan få lägre kostnader, beroende på hur man använder elen efter införandet av prismodellen.
Vad behöver jag som kund tänka på?
Som kund behöver du just nu inte göra någonting. Men rent generellt kan du fundera på hur du använder din el. När använder du till exempel som mest el? Att ladda en elbil, tvätta och använda ugnen samtidigt skulle kunna orsaka en effekttopp. Kan du istället sprida ut användningen? Då bidrar du som sagt till att elen räcker till fler.
Läs mer om införandet av effektavgift på Energimarknadsinspektionens webb.
Publicerades den 14 februari, 2025.
Gå till nyhetsarkiv