Prognos för elpriset i oktober

Vad baserar vi månadens elpriser på? Här kommenterar vi den löpande utveckling på elmarknaden.

Prognos

Många faktorer pekar på en oförändrad eller stigande prisbild.

Påverkande faktorer

Vi går in i vintern med en relativt normal hydrologisk balans för Norden.

Priserna på kontinenten är fortsatt betydligt högre än motsvarigheten i Norden, vilket gör att vi lätt smittas av de högre kontinentalapriserna när elförbrukningen nu ökar.

Vårt elhandelsteam förklarar

Vecka 40 kallas ofta det hydrologiska nyåret i Norden eftersom nederbörden som faller då oftast stannar som is och snö fram till våren. Vattenkraftsproducenter måste alltså anpassa sig till den mängd vatten de har i sina magasin. Just nu är situationen ganska normal i hela Norden, men det finns ett visst underskott i de nordligaste delarna. Vinterns nederbörd påverkar inte elpriserna direkt eftersom snösmältningen kan ske i olika takt på våren, vilket gör det svårt för marknaden att förutse.

Spotpriserna har varit extremt låga under sommaren och början av hösten, men när det nu blir kallare ökar elförbrukningen. Solkraften minskar också eftersom det är mindre solljus på vintern, vilket leder till högre elpriser.

Elpriserna på kontinenten för kommande vinter har under september har gått ned med ca. 10 procentenheter, men prisskillnaden är fortsatt väldigt stor jämfört med de Nordiska motsvarigheterna (närmare 60 % högre jämfört med i Norden). Vid köldknäppar kan Norden behöva importera de höga kontinentala elpriserna, vilket gör att elterminerna för vintern (och som i mångt och mycket de bundna elavtalen bygger på) får svårt att falla ytterligare då det största utfallsrummet finns på uppsidan, allt annat lika.

Väderprognoserna för nästa månad visar normalt till lite kallare väder och lite mindre nederbörd, men de är osäkra. Oroligheter i Mellanöstern, osäkerhet kring gasleveranser från Ryssland via Ukraina till EU, och ökad risk för orkaner i Atlanten har pressat upp gaspriserna.

Den 29 oktober införs en ny kapacitetsberäkningsmodell i Sverige, kallad flow-based. Svenska Kraftnät ansvarar för införandet. Syftet är att öka överföringskapaciteten i transmissionsnätet, vilket är positivt. Dock menar vissa experter att det kan leda till högre elpriser för svenska konsumenter, då fler timmar per dygn kommer att koppla de nordiska elpriserna till de högre kontinentala priserna. För den som vill fördjupa sig i de möjliga konsekvenserna eller förstå hur kapacitetsberäkningarna fungerar, rekommenderar vi följande läsning: Montel Group och Nordic RCC.

Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos enskilda medarbetare. Åsikterna kan ändras utan varsel. Vi tar inget ansvar för handlingar baserade på vår information.

Publicerades den 2 oktober, 2024.

Gå till nyhetsarkiv